La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha assegurat que l'entitat continuarà actuant "sense titubejar" per garantir la correcta transmissió de la política monetària a tots els països de la zona de l'euro, evitant així una escalada brusca dels diferencials exigits pels mercats a països de la perifèria de l'euro com Espanya o Itàlia.
Noticia relacionada
La prima de riesgo española se desploma tras el acuerdo Francia-Alemania"Continuarem actuant sense titubejar", afirma la francesa en una entrevista concedida al diari 'El Mundo', al costat de l'italià 'Corriere della Sera', el francès 'Els Echos' i l'alemany 'Handelsblatt', recordant que, des que el BCE va anunciar el 18 de març el seu programa de compres d'emergència contra la pandèmia de coronavirus (PEPP), el diferencial italià ha disminuït considerablement, així com també ho han fet les primes de risc d'Espanya i la de Portugal.
"Hem d'assegurar-nos que la política monetària es transmeti a tots els països de la zona de l'euro, a tots els sectors. Aquest és el propòsit del nostre instrument extraordinari, el programa de compres d'emergència enfront de la pandèmia (PEPP)", afegeix.
Lagarde considera "absolutament justificat" aquest programa de compres d'emergència, malgrat l'esmena plantejada pel Constitucional d'Alemanya al programa de compra de deute públic (PSPP), llançat pel BCE al 2015 i que qüestiona la participació del Bundesbank si l'institut emissor no ofereix explicacions sobre la proporcionalitat d'aquests programa.
"No temo ni pel programa per fer front a la pandèmia (PEPP) ni pel programa anterior, que es refereix a les compres de deute a partir de 2015 (PSPP)", assenyala la presidenta del BCE, subratllant que l'entitat està subjecta a la jurisdicció del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. "Continuarem sent responsables davant el Parlament Europeu i explicarem les nostres decisions als ciutadans europeus", apunta.
Quant a la possibilitat que el Bundesbank, el banc central d'Alemanya, no continuï participant als programes de compra de deute del BCE, Lagarde adverteix que, d'acord amb el Tractat, tots els bancs centrals nacionals han de participar plenament en les decisions i en l'execució de la política monetària de la zona de l'euro.
"Cada banc central nacional de la zona de l'euro és independent i no pot acceptar instruccions dels governs. Això està establert als Tractats", defensa.
SUPORT A LA PROPOSTA DE MERKEL I MACRON
D'altra banda, Lagarde considera que les propostes de la iniciativa francoalemanya per establir un fons europeu de recuperació de 500.000 milions d'euros "són ambicioses, concretes i benvingudes" i aplanen el camí per a una emissió de deute a llarg termini de la Comissió Europea i, sobretot, permeten l'assignació d'una important ajuda pressupostària directa als Estats més afectats per la crisi.
"Si el pla de recuperació europeu combina les subvencions comunitàries i els préstecs a molt llarg termini, amb tipus d'interès baixos, destinats principalment als països que més els necessiten, haurem fet un gran pas endavant en la solidaritat financera europea", sosté.
En aquest sentit, la francesa assenyala que l'actual crisi no es correspon a la situació viscuda al 2012, ja que en l'actualitat no es tracta d'una crisi financera i immobiliària que s'hagi estès a tota l'economia, ni d'una crisi d'un país que s'ha posat al marge de la resta en haver aplicat una mala política econòmica.
"És un cop simètric, que afecta totes les economies al mateix temps", sosté Lagarde, per a qui és important que tots els països tornin a arrencar en bones condicions utilitzant tots els instruments disponibles.
D'aquesta manera, la presidenta del BCE considera que l'esforç per contrarestar l'impacte de la pandèmia fins ara "ha estat massa asimètric", ja que els països econòmicament més febles, que en alguns casos són els més afectats pel virus, no tenen el marge de maniobra pressupostari per fer l'esforç necessari perquè les seves economies tornin a posar-se dempeus.
"Per consegüent, la solució és un pla d'estímul fiscal europeu ràpid i sòlid per restablir la simetria entre els països a mesura que surtin de la crisi. Clarament, aquest pla ha de proporcionar més ajuda als països que més la necessiten. Proporcionar aquesta ajuda col·lectiva interessa a tots els Estats membres", afirma.