ep archivo - la presidenta del banco central europeo bce christine lagarde
BCE - Archivo

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha advertit que l'organisme no començarà a retallar els tipus d'interès almenys durant "els dos trimestres vinents" i ha reiterat que, mantinguts als nivells actuals "el temps suficient" ajudaran a tornar la inflació a l'objectiu del 2%.

"Estem en un nivell en què creiem que, si es manté el temps suficient, i aquest temps suficient no és trivial, ens portarà a l'objectiu del 2% a mitjà termini", afegint que "no és una cosa que [significa] que als propers trimestres veurem un canvi. Prou llarg, ha de ser prou llarg", ha puntualitzat a la conferència Global Boardroom que organitza el diari Financial Times.

Lagarde també ha alertat que la inflació de la zona de l'euro podria augmentar des del recent mínim de dos anys, especialment si hi ha un altre xoc d'oferta al sector energètic.

"Hi haurà un ressorgiment de xifres probablement més altes en el futur i ho hauríem d'estar esperant. Fins i tot si els preus de l'energia es mantinguessin raonablement plans ara, perdrem l'efecte base el gener i el febrer", ha dit.

En aquest sentit, cal recordar que l'IPC de la zona euro es va desaccelerar fins al 2,9% l'octubre, mentre que la subjacent es va mantenir al 4,2% més del doble de l'objectiu del BCE.

Així mateix, l'economia de la zona de l'euro es va contreure un 0,1% al tercer trimestre, després d'haver crescut només un 0,2% als tres trimestres anteriors.

En aquest sentit, la titular del BCE ha emfatitzat que "estem en aquesta fascinant carrera contra el temps en què el calibratge de la nostra política monetària ha de ser sostenible i subtil alhora".

La francesa ha assenyalat que el BCE se sent incòmode per la falta d'acord sobre un nou marc fiscal per als països de la Unió Europea i ha recordat que la contenció pressupostària és necessària per reduir la inflació, ja que una despesa excessiva podria obligar al banc central a tornar a endurir la seva política per contrarestar l'impuls fiscal.

contador