El Banc Central Europeu (BCE) explorarà "totes les opcions i eventualitats" per brindar suport durant el xoc provocat per la pandèmia sobre l'economia de l'eurozona davant la "gran contracció" del PIB i la deterioració dels mercats laborals que suggereixen les caigudes sense precedents de les dades econòmiques més recents, segons ha expressat la presidenta de la institució durant la seva intervenció a la reunió telemàtica del Comitè Financer del Fons Monetari Internacional (FMI).
Quant a la inflació, Lagarde ha assenyalat que l'actual feblesa reflecteix en gran manera la forta caiguda recent dels preus de l'energia i ha anticipat que la inflació general "disminueixi encara més en el curt termini", mentre que les implicacions de la crisi del coronavirus pel que fa al comportament dels preus a mitjà termini "estan envoltades d'una alta incertesa".
En aquest sentit, la banquera francesa i ex directora gerent del propi FMI, ha subratllat que el BCE està totalment preparat per a ampliar la grandària dels seus programes de compra d'actius i ajustar-ne la composició, tant com sigui necessari i durant el temps que sigui necessari.
Així mateix, Lagarde ha informat que el BCE està avaluant noves sol·licituds per a l'establiment de més línies d'intercanvi ('swap') per a proporcionar liquiditat en euros després dels acords ja establerts amb altres bancs centrals de la Unió Europea, a més de les mesures coordinades implementades pels principals bancs centrals, inclòs el BCE, per millorar la provisió de liquiditat en dòlars nord-americans.
"El Consell de Govern es compromet a fer tot el que sigui necessari dins del seu mandat per ajudar la zona de l'euro a superar aquesta crisi", ha reiterat la francesa.
LES PRINCIPALS ECONOMIES EMETRAN UN BILIÓ EN BONS
Les cinc principals economies de la zona euro, Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Països Baixos, emetran bons sobirans per valor d'un bilió d'euros com a mínim durant 2020 per les necessitats de finançament derivades del coronavirus Covid-19, segons ha indicat aquest dijous el Banc Central Europeu (BCE).
En un discurs pronunciat per Isabel Schnabel, que forma part del Comitè Executiu del BCE, aquesta estimació inicial realitzada pel personal d'Eurosistema, i que no té en compte els instruments de deute amb un termini de venciment curt, "probablement s'incrementarà encara més durant les setmanes o mesos vinents".
L'alemanya ha explicat que aquest volum d'emissió comporta "naturalment" un increment de l'interès, ja que els inversors reclamen una prima més elevada per assumir aquest risc addicional en els seus balanços. "Aquí és on entren en joc els nostres programes de compra d'actius i, en particular, el programa de compres d'emergència contra la pandèmia", ha puntualitzat Schnabel.
La banquera central ha explicat que la pandèmia del coronavirus Covid-19 suposa un 'xoc' d'una intensitat i severitat "sense precedents". No obstant això, ha argumentat que les mesures adoptades aquestes últimes setmanes "han ajudat a estabilitzar de forma generalitzada les condicions de finançament a la zona euro, a millorar la liquiditat dels mercats i a reduir la volatilitat".
Així mateix, ha explicat que a l'última reunió de política monetària de l'institut emissor es va descartar efectuar una rebaixa del tipus d'interès de facilitat de dipòsit perquè no hauria ajudat a millorar la confiança del mercat en una context en el qual la rendibilitat dels bancs s'esperava que caigués per l'impacte de la crisi.
"La resposta monetària a nivell global va ser molt més sincronitzada que en ocasions anteriors, reforçant l'efecte en la confiança dels mercats financers", ha postil·lat.
Malgrat això, Schnabel ha repetit la petició que el BCE ja reiterat des de fa mesos, que la política monetària no pot actuar en solitari, sinó que necessita l'esforç fiscal dels països, "tant a nivell europeu com nacional", per amplificar els seus efectes.