l-industrie-en-zone-euro-se-contracte-pour-le-4e-mois-d-affilee

Després de dos mesos consecutius en què el ritme d'expansió s'havia alentit, l'activitat de la zona euro va repuntar a l'agost per l'impuls temporal vinculat als Jocs Olímpics celebrats a París. Tot i que l'augment observat va ser el més gran des del maig, va continuar sent modest, segons l'índex PMI.

"A primera vista, les últimes dades de l'enquesta aporten una agradable sorpresa. Però una anàlisi més detinguda revela que les dades no són tan positives com semblen", destaquen a Hamburg Commercial Bank.

L'índex PMI compost de l'activitat total de la zona de l'euro, ajustat estacionalment, va pujar a 51,2 a l'agost de 50,2 registrat al juliol, i va assenyalar un ritme més ràpid de creixement de l'activitat total del sector privat de la zona euro.

En concret, l'expansió de l'activitat total de la zona euro es va centrar en el sector serveis, l'activitat del qual va augmentar amb solidesa i al ritme més ràpid en quatre mesos, en gran part a causa del creixement més fort de l'activitat observat a França des del maig de 2022, així com un nou sòlid augment a la resta de la regió, fora del nucli francoalemany. Alhora, l'activitat del sector serveis a Alemanya va augmentar modestament.

Tot i això, el sector manufacturer de la zona euro va seguir en territori de contracció, registrant un declivi de la producció per dissetè mes consecutiu, i a un ritme marcat que, en línies generals, va estar en consonància amb el registrat al juliol.

Tot i que el creixement de l'activitat total va repuntar a l'agost, la situació de la demanda va ser menys positiva. Les noves comandes van disminuir per tercer mes consecutiu, amb un ritme de reducció només lleugerament inferior al de juliol. El modest augment de les noves comandes al sector serveis es va veure contrarestat per la major reducció de les noves comandes al sector manufacturer des de finals de l'any passat.

Pel que fa a l'ocupació, les dades d'agost van indicar una reducció lleu al sector privat de la zona euro, posant fi a una seqüència de set mesos d'expansió. Aquesta contracció marginal, que es va produir després del molt feble creixement registrat al juliol, es va deure a la debilitat de la creació d'ocupació al sector serveis a l'agost, que no va permetre contrarestar una caiguda sostinguda de la dotació de personal dels fabricants.

Les dades nacionals indiquen, a més, que l'ocupació va disminuir a Alemanya i França, però va augmentar a la resta de la regió.

La caiguda de les noves comandes va fer que les empreses poguessin mantenir el ritme de treball malgrat no augmentar les seves plantilles a l'agost, i fins i tot van poder posar al dia les comandes pendents al llarg del mes. De fet, la darrera caiguda de la cartera de comandes va ser sòlida i la més pronunciada des del febrer.

Els fabricants de la zona euro van respondre a la debilitat de la demanda reduint de nou les compres d'insums a l'agost. L'activitat de compra va disminuir ràpidament i al ritme més fort en quatre mesos. Alhora, els estocs de compres també van baixar notablement. Les empreses també van intentar reduir els estocs de productes acabats, encara que ho van fer al ritme més feble des d'abril. Els terminis de lliurament dels proveïdors es van escurçar per setè mes consecutiu a l'agost, a causa de la menor demanda d'insums. La darrera millora de l'exercici dels proveïdors va ser modesta, però més pronunciada que al juliol.

Per la seva banda, tot i que els preus pagats van continuar augmentant notablement a l'agost, la taxa d'inflació es va alentir fins a la mínima de vuit mesos. Els preus pagats al sector serveis van pujar al ritme més suau des de l'abril del 2021, mentre que la inflació dels costos del sector manufacturer es va mantenir sense canvis respecte a la màxima de divuit mesos registrada al juliol.

En contrast amb la situació dels preus pagats, la taxa d'inflació dels preus cobrats es va accelerar a l'agost. Els preus de venda van augmentar al ritme més ràpid en quatre mesos i a un ritme més fort que la mitjana de la sèrie. Les tarifes cobrades pel sector serveis van pujar al ritme més fort en tres mesos, mentre que els preus de venda al sector manufacturer van augmentar per primera vegada des de l'abril del 2023.

LA CONFIANÇA CAU AL NIVELL MÉS BAIX DE L'ANY

Finalment, pel que fa a les perspectives, a més de dependre de la feblesa actual de la demanda, les reduccions de l'ocupació, les compres i els inventaris també van coincidir amb una disminució de la confiança en les perspectives futures. De fet, la confiança va caure al nivell més baix des del començament d'any fins avui i es va situar per sota de la mitjana de la sèrie.

La caiguda de l'optimisme va ser generalitzada, ja que les perspectives empresarials s'han debilitat als països coberts per l'enquesta, així com als dos sectors estudiats.

Des d'Hamburg Commercial Bank destaquen que "l'impuls procedeix en gran mesura d'un repunt de l'activitat del sector serveis a França, amb un augment de gairebé cinc punts del seu índex d'activitat comercial respectiu, probablement relacionat amb l'entusiasme al voltant dels Jocs Olímpics de París".

No obstant això, veuen "poc probable que aquest impuls es mantingui als propers mesos". "Al mateix temps, el ritme de creixement de l'activitat del sector serveis s'ha alentit a Alemanya, mentre que el sector manufacturer de la zona euro segueix en ràpid declivi", diuen.

També subratllen que les tendències són molt divergents a nivell sectorial. als Jocs Olímpics a França i es donin senyals d'una disminució de la confiança al sector serveis de la zona euro en conjunt, és probable que sigui només qüestió de temps que les dificultats del sector manufacturer comencin a afectar també el sector serveis".

Sobre les últimes dades dels preus, creuen que “podrien oferir certa tranquil·litat al Banc Central Europeu (BCE)”.

"Els costos de les empreses de serveis, una variable estretament vigilada per les autoritats monetàries a causa de l'important paper que juguen els salaris en la seva evolució, van augmentar a l'agost al ritme més lent dels darrers quaranta mesos. Per tant, encara que els preus cobrats pel sector serveis van augmentar a un ritme superior al de juliol, la relaxació de les pressions dels costos reforça els arguments a favor d'una retallada dels tipus d'interès a la reunió del setembre del BCE”, afirmen.

contador