la commission europeenne releve ses previsions de croissance en zone euro pour 2021 et 2022

L'economia de la zona euro es va estancar al quart trimestre del 2023, i va aconseguir esquivar la recessió tècnica i el Producte Interior Brut (PIB) va registrar un creixement del 0,5% en el conjunt de l'any, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

Entre les grans economies de la zona de l'euro, el creixement econòmic més gran el 2023 va tenir lloc a Espanya, amb un avanç del 2,5%. També en va destacar al quart trimestre, amb una expansió del 0,6%.

De la resta, Alemanya es va contreure un 0,3% el 2023 i al quart trimestre, mentre que França es va expandir un 0,9% i es va estancar entre l'octubre i el desembre, i Itàlia va créixer un 0,7% l'any i un 0,2% als darrers tres mesos.

A tota la UE, el quart trimestre del 2023, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 0,1%, mentre que en tot l'exercici el creixement també va ser del 0,5%.

De cara al futur de l'economia, els analistes de Pantheon Macroeconomics creuen que “la feblesa sostinguda de les enquestes ens obliga a mantenir una perspectiva cautelosa per al creixement del primer trimestre. La nostra base de referència continua sent que el PIB s'estabilitzi. Encara no tenim dades concretes que recolzen això i estem preparats per millorar el nostre pronòstic si veiem xifres positives al gener, en particular a les vendes al detall”.

En termes més generals, continuen pensant que un repunt del creixement de l'ingrés real disponible recolza ara un repunt gradual del creixement de la despesa dels consumidors. “Això hauria de començar a fer que el creixement del PIB torni a ser superior a zero a partir del segon trimestre”.

Noticias relacionadas

contador