El Producte Interior Brut (PIB) de la zona de l'euro va créixer a un ritme del 0,4% al tercer trimestre, el doble que al trimestre anterior, segons ha informat Eurostat, l'oficina estadística comunitària. L'organisme confirma així la dada corregida a la segona estimació preliminar publicada a mitjans del mes de novembre passat.
El creixement econòmic al conjunt de la Unió Europea (UE) ha estat de la mateixa magnitud: un +0,4%, dues dècimes percentuals més que al segon trimestre.
En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el PIB desestacionalitzat va augmentar un 0,9% a la zona euro i un 1,0% a la UE al tercer trimestre del 2024, després d'un +0,5% a la zona euro i un +0,8% a la UE al trimestre anterior.
Novament, la zona de l'euro va créixer a un ritme més lent que els Estats Units, ja que la primera economia del món va créixer un 0,7% respecte al trimestre anterior, període durant el qual també es va expandir un 0,7%. "En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el PIB va augmentar un 2,8% (després d'un +3,0% el trimestre anterior)", ha explicat Eurostat en un comunicat.
Irlanda (+3,5%) va registrar el major augment del PIB en comparació amb trimestre anterior, seguida de Dinamarca i Lituània (ambdós +1,2%). Els descensos més importants es van observar a Hongria (-0,7%) i Letònia (-0,2%). De les grans economies, Espanya va ser la que més va créixer, un 0,8%, seguida de França (+0,4%), Alemanya (+0,1%) i Itàlia (+0%).
Segons Eurostat, la despesa en consum final de les llars va augmentar un 0,7% a la zona de l'euro i un 0,6% a la UE després de registrar un +0,0% a la zona de l'euro i un +0,1 % a la UE al trimestre anterior. Per la seva banda, la despesa en consum final de les administracions públiques va augmentar un 0,5% tant a la zona euro com a la UE després d'anotar-se un +1,2% a la zona euro i un +1,1% a la UE al trimestre anterior.
D'altra banda, la formació bruta de capital fix va augmentar un 2,0% a la zona euro i un 1,0% a la UE (després d'un -2,4% i un -2,1%, respectivament), les exportacions van disminuir un 1,5% a la zona euro i un 1,2% a la UE després de repuntar un 1,5% a les dues zones al segon trimestre, i les importacions van augmentar un 0,2% a la zona euro i un 0,3% a la UE després de créixer un 1,1% a les dues zones entre abril i juny.
"La contribució al creixement del PIB de la despesa en consum final de les llars va ser positiva tant per a la zona euro (+0,4 punts percentuals, pp) com per a la UE (+0,3 pp). La despesa pública final va ser positiva tant a la zona de l'euro com a la UE (+0,1 punts percentuals en ambdós casos). La formació bruta de capital fix va ser positiva tant per a la zona de l'euro (+0,4 punts percentuals) com per a la UE (+0,2 punts percentuals). La variació d'existències va ser positiva tant a la zona de l'euro (+0,4 punts percentuals) com a la UE (+0,5 punts percentuals), i les exportacions menys les importacions van ser negatives tant per a la zona euro (-0,9 pp) com per a la UE (-0,7 pp)”, ha detallat Eurostat.
OCUPACIÓ
Així mateix, Eurostat ha indicat que el nombre de persones empleades va augmentar un 0,2% a la zona euro i es va mantenir estable a la UE a tercer trimestre del 2024, en comparació amb el trimestre anterior. El segon trimestre del 2024, l'ocupació havia crescut un 0,2% a la zona de l'euro i un 0,1% a la UE.
En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, l'ocupació va augmentar un 1,0% a la zona de l'euro i un 0,7% a la UE al tercer trimestre del 2024, després d'un anotar-se un augment del 0,9% a ambdues zones al segon trimestre del 2024.
Sobre la base de xifres desestacionalitzades, Eurostat estima que al tercer trimestre del 2024 hi havia 219,1 milions de persones empleades a la UE, de les quals 170,9 milions residien a la zona de l'euro.
Les hores treballades es van mantenir estables a la zona de l'euro i van disminuir un 0,1% a la UE al tercer trimestre del 2024, en comparació amb el trimestre anterior. En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, les hores treballades van augmentar un 0,9% a la zona de l'euro i un 0,6% a la UE.
"Aquestes dades proporcionen una imatge de l'insum de mà d'obra coherent amb la mesura de la producció i la renda dels comptes nacionals", ha afirmat Eurostat.
Al tercer trimestre del 2024, Croàcia (+1,5%), Irlanda (+1,2%) i Malta (+1,0%) van registrar el creixement més gran de l'ocupació en persones en comparació amb el trimestre anterior. El descens més important de l'ocupació es va registrar a Romania (-3,1%), Estònia (-1,2%) i Letònia (-0,6%).
Així mateix, la productivitat basada en les persones es va mantenir estable a la zona de l'euro i va augmentar un 0,3% a la UE en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior. Basada en les hores treballades, la productivitat en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior va augmentar un 0,5% a la zona de l'euro i un 0,8% a la UE.