recesioncbzonaeuro11

La recessió passa de llarg a la zona euro. Al conjunt del 2022, l'economia va créixer un 3,5% després d'avançar un 0,1% al quart trimestre, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. A tota la Unió Europea (UE), l'economia es va expandir un 3,6% a l'any i un 0,3% a l'últim trimestre.

En comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior, el Producte Interior Brut (PIB) desestacionalitzat va augmentar un 1,9% a la zona euro i un 1,8% a la UE al quart trimestre del 2022.

Per països, el creixement econòmic més gran durant el quart trimestre es va registrar a Irlanda (+3,5%), seguida de Dinamarca, Xipre i Romania (+1,1%). Per contra, Polònia (-2,4%), Lituània (-1,7%), Àustria (-0,7%) i Suècia (-0,6%) van registrar la caiguda més important del PIB.

"El PIB va caure als països més exposats a l'energia russa i que no van estar exempts dels embargaments petroliers de la UE a l'últim trimestre", apunten els experts de Pantheon Macroeconomics. Creuen que aquest any, el creixement econòmic "es desaccelerarà dràsticament", a l'1%.

"Això es basa en les nostres previsions que el PIB caurà aquest trimestre un 0,2%, ja que la inflació encara alta i els tipus d'interès més alts continuen pesant sobre la despesa de les llars i els estàndards crediticis més estrictes porten les empreses a deixar de banda els plans d'inversió", expliquen. Més endavant, l'economia s'anirà recuperant des del segon trimestre "a una mitjana del 0,4% fins al final de l'any".

Aquesta mateixa setmana, la Comissió Europea publicava una actualització de les previsions macroeconòmiques. En elles, estima que per al 2023 i el 2024 la zona euro avançarà un 0,9% i un 1,5%, respectivament, mentre que el creixement de la UE serà del 0,8% i 1,6% per a aquest any i el proper.

"L'economia d'Europa està demostrant ser resistent enfront dels desafiaments actuals. Vam poder evitar per poc una recessió. Som una mica més optimistes sobre les perspectives de creixement i la caiguda projectada de la inflació aquest any. Però encara enfrontem múltiples desafiaments, per això aquest no és moment per a l'autocomplaença”, assenyala el document de Brussel·les.

Noticias relacionadas

contador