trump china eeuu portada buena

És un dels punts calents per als mercats i moltes han estat les veus que han avisat d'una escalada abans de les eleccions legislatives als EUA. Doncs ja ha passat. La Xina i els EUA s'han embarcat en una nova ronda d'amenaces i contra amenaces que poden acabar en 200.000 milions de dòlars més en aranzels als productes xinesos i que amenacen de dinamitar les noves negociacions.

El president dels EUA, Donald Trump, va tirar la primera pedra divendres, amb una piulada en què va advertir que Washington s'aplicarà ben aviat nous impostos mil milionaris al comerç amb Pequín. Aquest diumenge va incrementar la pressió i va anunciar que l'amenaça es complirà tan aviat com aquest dilluns, quan s'imposarà impostos del 10% a les exportacions del gegant asiàtic per valor de 200.000 milions de dòlars.

La resposta des de Pequín no s'ha fet esperar i posa en perill la nova ronda de negociacions que hauria d'iniciar-se a finals d'aquest mes, segons informacions aparegudes en diversos mitjans. Apunten des de diaris xinesos i, també The Wall Street Journal, que, en aplicar-se la nova ronda de tarifes, el país asiàtic no acudirà a les noves converses.

"La Xina no negociarà amb una pistola a la templa", han declarat funcionaris de la segona potència mundial segons recullen aquests mitjans, que també insisteixen que el gegant comercial declinarà la invitació del secretari del Tresor, Stephen Mnuchin, i les negociacions no es produiran.

Divendres, la portaveu de la Casa Blanca Lindsay Walters va dir que Trump "ha estat clar que ell i el seu Govern seguiran prenent accions per respondre a les pràctiques comercials injustes de la Xina. Encoratgem a la Xina a abordar aquestes preocupacions de llarg alè expressades pels Estats Units".

Trump ja ha ordenat als seus assessors implementar els aranzels, tot i els intents del secretari d'Estat, Steve Mnuchin, de reprendre les negociacions comercials amb la Xina, segons fonts pròximes a l'Administració nord-americana citades per l'agència Reuters.

Washington exigeix ​​que Pequín redueixi el superàvit comercial de 375.000 milions de dòlars amb els Estats Units, posi fi a les polítiques orientades a adquirir drets de propietat intel·lectual i tecnologia nord-americana i reverteixi el que considera com subsidis per a la indústria xinesa d'alta tecnologia.

Els nous impostos se sumen als 50.000 que ja estan en vigor en exportacions mútues i precedeixen altres 264.000 amb els quals Trump ha amenaçat el país presidit per Xi Jinping.

Noticias relacionadas

contador