La Xina torna a sembrar de desassossec dels mercats financers aquest dimecres després de la decisió del Banc Popular de la Xina d'ubicar l'ancoratge mitjà del iuan als 6,9996 iuans per dòlar, lleugerament per sobre del que esperava el mercat. La mesura ve després que dimarts decidís donar un petit pas enrere en la guerra de divises desfermada contra els EUA i situar el punt mitjà al voltant del que permet que el renminbi fluctuï un 2% per sota del previst i també dos dies després que el Tresor nord-americà designés el gegant asiàtic com "manipulador de divises" de forma oficial.
Els experts coincideixen a assenyalar que aquest nou capítol de la guerra comercial entre les dues primeres potències mundials té el potencial de desestabilitzar els mercats mundials i deixar empremta en la recuperació global, mentre la Xina estudia altres maneres de seguir amb l''estira i arronsa' entre tots dos països. La caiguda del iuan de dilluns per sobre del canvi de 7 iuans per dòlar va provocar una reacció devastadora a les borses mundials i Wall Street va experimentar la seva major caiguda en un sol dia de 2019. A més, afirmen els analistes que té una dimensió política, ja que es va produir després que els EUA decidís imposar aranzels del 10% sobre productes xinesos per valor de 300.000 milions de dòlars.
Per als experts d'S&P el moment en què el Banc Popular de la Xina va abandonar la seva política de sostenir el iuan per sobre de la barrera dels 7 iuans per dòlar, mínims d'11 anys, "pot generar preocupacions de grans canvis en la política monetària que estan en marxa". No obstant això, les implicacions per a les polítiques macroeconòmiques seran limitades "sempre que la Xina eviti la desestabilització de la sortida de capital", afegeixen.
La moneda xinesa cotitza als 7,0518 iuans or dòlar aquest dimecres, lleugerament per sota del mínim de més d'una dècada de dimarts, als 7,0574 iuans. Mentrestant, el iuan que es cotitza a Hong Kong, compra un dòlar a 7,0802 iuans.
Els experts assenyalen que el banc central xinès, però, manté la seva postura que no usarà el iuan com a arma en la guerra comercial. No obstant això, els seus recents moviments "han demostrat que compten amb una eina per contrarestar les accions dels EUA", indica Stephen Innes, analista d'
Oanda. La moneda juga un paper fonamental en les tensions comercials, ja que la devaluació del renminbi abarateix les exportacions xineses i pot arribar a contrarestar l'efecte dels gravàmens dels EUA.
Aquest avantatge competitiu que el govern dels EUA considera injusta va ser el detonant que la Casa Blanca complís aquest dimarts amb la seva amenaça i acabés designant el gegant asiàtic com un "manipulador de divises". Aquesta acció li permetrà ara imposar altres sancions i demanar el suport del Fons Monetari Internacional (FMI).