El president xinès, Xi Jinping, ha assegurat que està disposat a dur a terme reformes econòmiques al país. Tot i que de moment ha donat pocs detalls, aquest pla podria incloure una retirada de les mitjanes d'estímul. Alguns analistes adverteixen que els mercats no estan preparats per l'impacte d'un canvi de política xinesa "massiu".
Jinping ha participat aquest divendres en l'obertura del fòrum de la Xina. Durant el seu discurs, el president va parlar sobre el seu pla per reformes econòmiques nacionals. Gran part d'aquest discurs es va centrar en temes centrals de l'actual guerra comercial entre Washington i Pequín. En particular, va dir que el seu país augmentarà la protecció de la propietat intel·lectual i "aturarà la transferència de tecnologia arbitrària", dos dels principals punts conflictius de la disputa comercial amb els EUA, el major soci comercial de la Xina.
"Participarem de manera més efectiva en la coordinació de la política macroeconòmica internacional". "Una economia globalitzada exigeix una governança global. La Xina enfortirà la coordinació de polítiques macro amb les principals economies", ha afirmat.
"Participarem de manera més efectiva en la coordinació de la política macroeconòmica internacional"
Mentre que el líder xinès va emfatitzar que el país no faria servir la devaluació de la moneda per obtenir guanys nacionals, va revelar alguns detalls sobre les iniciatives econòmiques planificades.
La "Iniciativa Belt and Road" de Xi, llançada el 2013, és vista com l'intent de Beijing d'expandir la seva influència a nivell mundial a través de la construcció d'una xarxa de rutes terrestres i marítimes, que comença al sud-est i el centre d'Àsia i va fins a Àfrica i Europa. El president rus, Vladímir Putin, es troba entre els dignataris estrangers que assisteixen al fòrum d'aquest any.
No obstant això, els mercats han perdut la calma i no estan preparats per l'impacte d'un canvi sísmic a la política econòmica xinesa, assegura a CNBC l'economista en cap de Saxo Bank, Steen Jakobsen. "El president Xi que sembla estar feliç amb el progrés i l'acompliment, ara està canviant de rumb a la consolidació del que anomenem el pànic polític global", diu.
Afegeix que "ara estem entrant en la falsa estabilització, on els responsables de les polítiques passen de l'estímul al pilot automàtic. Això coincideix amb els senyals de divergència d'impuls massiu a la Xina i també als mercats de valors dels EUA, que per descomptat ens fan seure i prestar encara més atenció".
Durant la jornada borsària d'aquest dijous, les accions a la Xina van caure enmig de la preocupació que Pequín podria retirar les mesures d'estímul després dels recents dades econòmiques millors del que s'esperava. La segona economia més gran del món va superar les expectatives de créixer un 6,4% durant el primer trimestre respecte al mateix període de 2018.