trump china eeuu portada buena

Els Estats Units i la Xina s'han celebrat aquest dimecres una nova ronda de converses d'alt nivell, destinada a saldar les profundes diferències sobre les polítiques xineses de propietat intel·lectual i transferència de tecnologia. Aquest dijous, és el torn del president nord-americà, Donald Trump, i el viceprimer ministre de la Xina, Liu He.

Funcionaris d'alt rang, encapçalats pel viceprimer ministre xinès i el representant de comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, s'han reunit a prop de la Casa Blanca, gairebé un mes abans de complir-se la treva comercial de 90 dies acordada el desembre pel president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

Les converses s'han dut a terme dos dies després que els Estats Units acusés la companyia xinesa de telecomunicacions Huawei i la seva directora financera, Meng Wanzhou, de conspirar per violar les sancions nord-americanes contra l'Iran en fer negocis a través d'una subsidiària que va tractar de amagar.

Meng va ser detinguda al Canadà el passat 1 de desembre a petició dels Estats Units, que busca que sigui extradida.

Washington vol protegir els drets de propietat intel·lectual nord-americà i posar fi a polítiques que, segons els Estats Units, obliguen les seves empreses a transferir tecnologia a les empreses xineses.

Trump ha amenaçat amb augmentar els aranzels, a un 25 per cent des d'un 10 per cent a partir del 2 de març, a importacions de béns valorats en 200.000 milions de dòlars si no s'arriba a un acord. També ha amenaçat amb aplicar noves tarifes a la resta de productes xinesos enviats als Estats Units.

Per la seva banda, la Xina ha pres represàlies establint els seus propis aranzels, però n’ha suspès alguns i està permetent algunes compres de soja nord-americana mentre es desenvolupen les converses.

Noticias relacionadas

contador