Les últimes dades comercials xineses de juny han mostrat un nou alentiment de l'activitat econòmica. Les exportacions van caure un -12,4% respecte a l'any anterior, superant àmpliament les expectatives d'un descens del 9,5% i la caiguda del 7,5% registrada el maig, mentre que les importacions també van disminuir més del previst, un -6,8%, cosa que reforça encara més la preocupació per la deflació.
- 38.701,90
- -0,29%
"El descens de les exportacions xineses el juny va suposar la caiguda més gran de les vendes des del febrer del 2020. El deteriorament de la demanda exterior a causa de l'elevada inflació i la pujada dels tipus d'interès va continuar fent efecte en les xifres comercials xineses", explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Ozkardeskaya afegeix que és probable que la Xina es recuperi en algun moment, però és poc probable que el creixement xinès exerceixi una forta pressió sobre els mercats de matèries primeres. "Aquesta és una bona notícia per als observadors de la inflació", comenta.
Zhiwei Zhang, president i economista en cap de Pinpoint Asset Management, avisa a CNBC que "les últimes dades dels països desenvolupats mostren senyals consistents d'una major debilitat, cosa que probablement exercirà més pressió sobre les exportacions xineses des del començament d'any".
"La Xina ha de dependre de la demanda interna", afegeix. "La gran pregunta durant els propers mesos és si la demanda interna pot repuntar sense gaire estímul per part del Govern".
En aquest sentit, Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, diu que el 'costat positiu' d'aquestes dades és que augmenten les expectatives d'un estímul més gran per part de les autoritats xineses durant les properes setmanes.
LES BORSES ASIÀTIQUES, EN POSITIU
Tot i les febles dades, totes les borses asiàtiques han viscut una sessió positiva aquest dijous després de les alces registrades ahir a Wall Street després de la bona dada d'IPC del juny dels EUA. La taxa general va baixar fins al 3,0% des del 4,0%, quan es preveia una moderació fins al 3,1%. Més important encara, la subjacent va baixar per sota del 5%, fins al 4,8%, també millor del que s'estimava.
L'índex Hang Seng de Hong Kong puja un 2,5% i lidera els guanys a la regió, mentre que l'índex Hang Seng Tech avança més d'un 3%.
Els mercats de la Xina continental també sumen posicions, amb el Shanghai Composite guanyant un 1,1% i el Shenzhen Component, un 1,07%.
A Corea del Sud, el Kospi suma un 0,95% i el Kosdaq, un 1,54%, ja que el Banc de Corea ha mantingut el tipus d'interès oficial al 3,5%, en línia amb les expectatives.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 s'apunta un 1,35% amunt, mentre que al Japó, el Nikkei 225 puja un 1,4% i el Topix, un 0,91%.