• Els dirigents xinesos estan difonent des de fa anys una reforma de les empreses estatals que no acaba de produir-se
  • Aquesta eina ha estat creada pel Govern
china

Les autoritats xineses han anunciat que es crearà un fons de capital risc de fins a 200.000 milions de iuans (uns 26.547 milions d'euros) amb l'objectiu d'impulsar la reforma de les seves empreses estatals i la innovació en la desacelerada economia del país asiàtic.

El promotor i gestor del fons és la Corporació de Reforma d'Actius de la Xina, un dels tres gestors d'actius que respon directament a la Comissió d'Administració i Supervisió de Béns de Propietat Estatal, que al seu torn controla les firmes estatals, segons els dades publicades aquest divendres pel diari "South China Morning Post" recollits per EFE.

La creació del fons ja ha estat aprovada pel Consell d'Estat (Executiu)

La creació del fons, que ja ha estat aprovada pel Consell d'Estat (Executiu), és l'últim intent del Govern per tallar els problemes existents en el sector de les SOES (empreses estatals, per les sigles en anglès).

REFORMA DE LES EMPRESES ESTATALS QUE NO ARRIBA

Els dirigents xinesos porten difonent des de fa anys una reforma de les empreses estatals que no acaba de produir-se. Segons cambres de comerç estrangeres, la manca d'acció per part de les autoritats no fa sinó incrementar l'excés de capacitat de la indústria, que es dóna en sectors en els quals les empreses públiques tenen molt arrelament i que s'ha convertit en una de les principals fonts de fricció amb els seus principals socis, la Unió Europea i els Estats Units.

Aquesta eina ha estat creada pel Govern i dissenyada per complir els objectius marcats per aquest, incideix el rotatiu. Aquest fons compta de moment amb un dipòsit de 100.000 milions de iuans (13.282 milions d'euros), al qual han contribuït la Corporació de reforma d'Actius de la Xina (amb 34.000 milions de iuans, 4.516 milions d'euros), l'estatal Banc d'Estalvis postals (30.000 milions de iuans, 3.984.000 milions d’euros) i el Banc de Construcció de la Xina (20.000 milions de iuans, 2.656 milions d'euros). Els 16.000 milions de iuans (2.125 milions de dòlars) restants pertanyen al braç gestor de béns del Govern local de la ciutat de Shenzhen (sud).

DELS 100.000 MILIONS DE IUANS A 200.000

Els dirigents xinesos estan difonent des de fa anys una reforma de les empreses estatals

No obstant això, el fons doblarà la seva grandària fins als 200.000 milions de iuans (uns 26.547 milions d'euros), obrint la porta a nous inversors, segons la Comissió estatal de gestió de béns. A més, segons la direcció d'aquest organisme, el fons optimitzarà la distribució del capital estatal en la SOES i servirà per promoure que siguin "de propietat econòmica híbrida", en referència a l'entrada de capital de fons estrangers i privats.

El Govern tracta d'estimular la desacelerada economia apostant per la innovació i les noves tecnologies en un moment en què les exportacions i la despesa en infraestructures ja no tenen el mateix impuls que va portar el país a créixer a doble dígit. No obstant això, la nova economia xinesa -descrita pels dirigents xinesos com "la nova normalitat" - segueix debilitant-se, i va registrar la seva taxa de creixement més baixa des de 2009 el segon trimestre d'aquest any, en el 6,7%.

contador