xi-jinping-presidente-china
Flickr / Global Panorama

La Xina està decidida a impulsar la seva economia. El feble creixement del gegant asiàtic centra l'atenció del mercat, que veu amb temor com la desacceleració pot tenir un "efecte dòmino" global. En aquest sentit, aquest divendres començarà la reunió del Buró Polític del Comitè Central del Partit Comunista de la Xina o Politburó, en què s'espera que s'anunciïn importants mesures d'estímul. Però abans d'aquesta cita clau, les autoritats xineses n'han fet els primers passos.

En una declaració de 17 punts publicada aquest dilluns, la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (NDRC, per les sigles en anglès) s'ha compromès a atreure més capital privat per participar en la construcció de grans projectes nacionals.

"Cal estimular la vitalitat de la inversió de capital privat, encoratjar i atreure més capital privat perquè participi en la construcció de grans projectes nacionals i projectes clau de la cadena de subministrament de la cadena industrial, i fer més contribucions a la construcció d'un nou model de desenvolupament i la promoció d'un desenvolupament d'alta qualitat", ha comunicat la institució.

L'NDRC també ha avançat que donarà suport a la inversió privada en sectors clau com el transport, la conservació de l'aigua, l'energia neta, la nova infraestructura, la fabricació avançada i les instal·lacions agrícoles modernes.

Alhora, s'ha indicat que totes les comissions provincials de desenvolupament i reforma han d'"ordenar exhaustivament els projectes de capital privat que s'han d'atreure" i seleccionar-los "curosament amb mecanismes clars de rendiment d'inversió".

La Comissió també ha avançat que el comitè treballarà amb els departaments pertinents per promoure el model de "préstec creditici", basat en "l'intercanvi d'informació creditícia i el desenvolupament i utilització de big data, aprofitar profundament el valor de la informació creditícia, millorar el nivell de capacitat econòmica real dels serveis financers de suport creditici i millorar la capacitat de finançament de la inversió".

Al sector de les infraestructures s'impulsaran els projectes d'inversió privada amb l'objectiu d'emetre fideïcomisos d'inversió immobiliària (REIT).

"Promourà la diversificació dels tipus d'actius, ampliarà encara més els canals d'inversió i finançament per a la inversió privada, reduirà la relació actiu-passiu de les empreses i millorarà les capacitats de reinversió", ha detallat.

L'NDRC, a més, ha promès mesures destinades a incrementar el consum com augmentar els ingressos de les llars, millorar l'entorn empresarial per a les empreses privades i estabilitzar l'ocupació juvenil.

"Aquest és un suport específic i incremental per al consum, no un canvi total en l'enfocament de la política. Per aquesta raó, és probable que els mercats se sentin decebuts a mesura que els diferents ministeris emetin polítiques concretes durant les properes setmanes i mesos", assenyalen a Pantheon Macroeconomics.

"La Xina està tractant de recolzar l'economia sense exacerbar els riscos del deute. L'escenari ideal és la quadratura del cercle, mitjançant la promoció de la inversió en la millora industrial i els sectors d'alta tecnologia, per formar nous 'pilars' de creixement. Però això necessitarà temps i, mentrestant, és probable que la Xina surti del pas oferint quantitats limitades d'estímul per mantenir el creixement de l'economia en general", conclouen a la companyia britànica.

contador