
S'ha encès la flama de la guerra comercial? La Unió Europea (UE) ha anunciat que respondrà de "manera proporcional" a qualsevol aranzel imposat pel president dels Estats Units, Donald Trump, que ha amenaçat de pujar els gravàmens a les importacions d'economies rivals com la Xina, però també de socis comercials com Mèxic, Canadà o la mateixa UE.
Així ho ha confirmat Varis Dombrovskis, comissari europeu de Comerç, que ha advertit que els Vint-i-set estan "preparats per defensar els nostres valors, i també els nostres drets si calgués". "Si és necessari per defensar els nostres interessos econòmics, respondrem de forma proporcionada", ha subratllat en una entrevista concedida a CNBC al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa).
Les amenaces aranzelàries de Trump han anat pujant de to des de la seva investidura, malgrat que no ha complert la seva promesa d'implantar-los el primer dia a la Casa Blanca. I és que el president nord-americà albira l'1 de febrer com a data en què imposarà un aranzel del 25% als productes importats des del Canadà i Mèxic, als quals ha acusat de deixar entrar "grans quantitats de persones" i de fentanil al país. També ha anunciat que estudia un aranzel del 10% a la Xina a partir del febrer.
Així mateix, Trump ha assegurat que la UE "ha estat molt, molt dolenta amb nosaltres", abans d'afegir "per això els cauran aranzels". "És l'única manera... d'aconseguir justícia", va sentenciar el president dels Estats Units. Cal recordar que Trump va prometre "aranzels fins al final" per als productes europeus si els Vint-i-set no augmenten les compres de petroli i de gas nord-americà.
Per a Dombrovskis, els Estats Units i la UE continuen sent "aliats estratègics" i és important que treballin junts, tant en matèria geopolítica com econòmica, malgrat les repetides amenaces del líder nord-americà. Segons el comissari letó, funcionaris europeus estan treballant amb els seus homòlegs nord-americans per trobar una solució "pragmàtica" a la qüestió dels aranzels, ja que el creixement mundial podria patir si la relació econòmica entre les dues nacions es veiés danyada.
"És important mantenir aquesta relació comercial i d'inversió, perquè altrament es produiria una fragmentació econòmica mundial. Hi ha un risc real que això passi: l'FMI calcula que suposaria una reducció del PIB mundial de fins al 7%", ha avisat Dombrovskis.
La UE vol mantenir els seus llaços econòmics amb els Estats Units, ja que mantenen la relació bilateral més gran de comerç i inversió i "gaudeixen de la relació econòmica més integrada del món", segons afirma la Comissió Europea. El 2023, la UE va exportar als EUA béns per valor de més de 502.000 milions d'euros, mentre que va importar volums superiors a 340.000 milions d'euros, cosa que va donar un superàvit.
Tot i això, alguns líders europeus com Pedro Sánchez, president del govern d'Espanya, s'han mostrat més durs amb Trump. En una altra entrevista concedida amb CNBC, Sánchez ha assegurat que els aranzels són un "joc de suma zero" i que "una guerra comercial no beneficia a cap de les parts" implicades a causa del "fort vincle transatlàntic" que comparteixen". Hem de centrar-nos en com reforcem la nostra relació transatlàntica, que ara és més important que mai”, ha afegit el president espanyol des de Davos.
Els aranzels han estat el gran tema de conversa durant els primers dies de Trump al Despatx Oval. Segons el president, aquestes mesures comercials generaran "enormes quantitats" d'ingressos federals que serien recaptats per una nova agència anomenada Servei d'Ingressos Externs. "Els aranzels ens faran rics com l'infern. Portarà de tornada les empreses del nostre país que ens van abandonar", va afirmar davant dels seus partidaris al Capital One Arena de Washington D.C.