ep salaconsejo europeobruselas
Pool Eric Vidal/BELGA/dpa

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) han arribat aquest divendres, de matinada, a un acord de mínims per posar en marxa un mecanisme que "limiti immediatament" el preu del gas, encara que seran els ministres d'Energia el proper dimarts els que en decidiran els detalls. Els Vint-i-set aconsegueixen així esquivar la resistència d'Alemanya, que fins ara es negava en rotund a adoptar aquesta mesura, perquè considera que reduiria la capacitat de competir als mercats.

Entre les opcions que s'estudiaran podria estar l'anomenada 'excepció ibèrica', ja que els Vint-i-set han acordat que la Comissió Europea elabori un estudi per calibrar-ne l'impacte, els costos i els beneficis. En tot cas, el fet que el bloc hagi obert la porta a intervenir en els preus del gas ja és un gran pas.

Sobre la taula de negociació hi havia un únic assumpte, el de buscar la millor manera de posar fi als elevats preus del gas, disparats des de fa mesos arran de la guerra a Ucraïna i dels talls de subministrament de Rússia a Europa, que està afectant sobretot les economies més dependents de les matèries primeres russes, com és Alemanya.

Els Vint-i-set continuaran negociant, però han fet un pas endavant en ser la primera vegada que tots acorden imposar un límit als preus del gas. I és que els dos blocs que fins ara hi havia, un liderat pels Estats més intervencionistes com Espanya, França, Bèlgica i Grècia, i un altre amb els Estats més reticents a adoptar mesures que poguessin alterar el mercat i, sobretot, comprometre'n el subministrament de gas, en què es trobaven Alemanya i els Països Baixos, entre d'altres, han aconseguit apropar postures.

Tant la presidenta de la Comissió Europea com el seu homòleg al Consell Europeu, Ursula Von der Leyen i Charles Michel, han celebrat que els Vint-i-set hagin aconseguit acordar unes "línies mestres" i tenir un "full de ruta" per seguir amb les negociacions.

Així mateix, a la reunió del Consell Europeu celebrada a Brussel·les els líders també han donat suport a altres mesures plantejades per l'Executiu comunitari, com l'adquisició conjunta obligatòria d'almenys el 15% de les reserves gasístiques o posar en marxa un índex europeu complementari a l'holandès TTF, que s'usa com a referència a Europa per fixar els preus del gas.

Sobre la plataforma de compra conjunta proposada per la Comissió Europea, servirà per aprofitar el poder dels Vint-i-set de forma agrupada per pressionar sobre els preus. Els països es podran sumar de forma voluntària a aquest mecanisme, encara que Brussel·les vol que almenys el 15% de les reserves de cada Estat es compri mitjançant aquest sistema comú, de manera que aquesta quantitat inicial sí que seria obligatòria. "Per al 15% de l'emmagatzematge, les empreses haurien de presentar públicament la seva demanda, li arribaran les ofertes i cada empresa decideix lliurement si les accepta o no", ha explicat Von der Leyen.

I sobre el sistema alternatiu al TTF començaria a funcionar a partir del març i seria temporal i complementari a l'actual. L'objectiu és evitar augments descontrolats als preus del gas i lluitar contra la "inestabilitat extrema de l'índex TTF", segons dit la presidenta de la Comissió fa uns dies dimarts.

Ara seran els ministres d'Energia els que decideixin com i quant es limitaran els preus del gas. S'espera que sigui la setmana que ve, ja que hi ha fixada una reunió dimarts. "Encara hi ha molta feina concreta per fer", ha recalcat al final de la cimera el canceller alemany, Olaf Scholz.

Noticias relacionadas

contador