La Unió Europea aplicarà des d'aquest dissabte els aranzels definitius del 25% a la importació d'un total de 26 categories de productes d'acer procedents de tercers països, i sempre que superin un límit determinat. L'objectiu del bloc comunitari és protegir els productors europeus després que els Estats Units decidís aplicar restriccions al comerç d'aquest producte.
Brussel·les va notificar a principis d'any a l'Organització Mundial de Comerç (OMC) la seva intenció de convertir en definitius els aranzels provisionals que aplica des de juliol de l'any passat com a mesura de salvaguarda. Després de rebre el vistiplau dels Estats membres, la Comissió Europea ha publicat avui el reglament al Diari Oficial de la UE. Els aranzels començaran a aplicar-se aquest dissabte i estaran en vigor fins al juliol de 2021.
L'Executiu comunitari justifica la seva decisió a la llum de la investigació que va iniciar al març de 2018 en resposta a l'estratègia de Washington, que ha desviat el comerç mundial de productes d'acer cap al bloc comunitari.
"Això amenaça greument els productors europeus, que estan encara en una posició fràgil a causa de la persistent sobrecapacitat" del sector i del nombre "sense precedents" de deslleials per part d'alguns socis comercials.
Amb els aranzels, la UE pretén un objectiu doble. D'una banda, protegir la indústria de les importacions procedents de tercers països, però també assegurar que els compradors europeus d'acer poden adquirir quantitats suficients per continuar amb la seva activitat industrial.
Els aranzels definitius s'aplicaran a les importacions d'acer procedents de qualsevol país del món excepte Noruega, Islàndia i Liechtenstein -pel seu alt grau d'integració econòmica amb la UE-, països en vies de desenvolupament les importacions al bloc comunitari dels quals no superin el 3% i Sud-àfrica, per tenir un acord de reciprocitat.
Així mateix, introdueixen "algunes variacions" respecte a les mesures provisionals en vigor -que només poden aplicar-se 200 dies com a màxim- per tal de "preservar els fluxos comercials tradicionals" com, per exemple, el fet que els principals països proveïdors seran sotmesos a topalls de contingència individuals, basats en les seves pròpies importacions històriques".
A més, inclouen una mesura de liberalització gradual, tal com obliguen les normes de l'OMC, segons la qual s'augmentarà un 5% el nivell del contingent lliure de drets després de cada any d'aplicació. Es realitzarà en dues fases, la primera el juliol de 2019 i la segona, el juliol de 2020.