cbcochesaranceles short11

La Unió Europea (UE) engegarà en els pròxims mesos una nova negociació comercial amb els Estats Units a la recerca d'un acord per a eliminar els aranzels en els productes industrials, amb un abast menys ambiciós que el ja "obsolet" TTIP per a assegurar la feble treva en les tensions transatlàntiques.

Els Estats membres van validar aquest dilluns el mandat de negociacions amb els EUA proposat per la Comissió Europea (CE) al gener, encara que França es va oposar a l'obertura de converses i Bèlgica es va abstenir. No obstant això, només era necessària una majoria qualificada (16 països que representin almenys al 65% de la població) per a donar llum verda al mandat, per la qual cosa la Comissió podrà començar pròximament unes converses que, segons la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, podrien concloure's ràpidament.

"Una vegada comencem, crec que podem avançar bastant ràpid", va assenyalar ahir la comissària sueca. Malmström va assegurar que la Comissió "no té por" a la potencial imposició de nous aranzels per part dels Estats Units i va assenyalar que les noves negociacions busquen implementar els compromisos que Brussel·les i Washington van acordar el mes de juliol passat per a contenir les tensions comercials. A més, va recalcar que els productes agrícoles no entraran en les negociacions i va titllar aquesta decisió d'una "línia vermella" per a la Unió Europea, si bé Estats Units continua insistint que aquest sector sigui un capítol del futur acord comercial.

Les negociacions s'iniciaran ara per dues vies: una per a reduir els aranzels sobre els productes industrials i una altra per a facilitar a les empreses la demostració que els productes compleixen les normes de la UE o dels Estats Units.

El temor a les decisions que pugui prendre Donald Trump sobre les aranzels a productes de la UE està molt present en el mercat. La setmana passada Trump va amenaçar amb aranzels en represàlia per les subvencions que el bloc comunitari atorga a Airbus. Quant als productes afectats, es va parlar des de grans aeronaus fins a peces comercials, passant per productes lactis i vins. Aquesta amenaça va arribar després que l'Organització Mundial de Comerç (OMC) assenyalés els "efectes adversos" d'aquestes subvencions als EUA.

Noticias relacionadas

contador