La Unió Europea ha completat aquest dilluns l'aprovació del nou Fons de Transició Justa, l'eina amb la qual el bloc vol impulsar la transició ecològica i pal·liar les conseqüències en aquelles regions més dependents dels combustibles fòssils a través d'una dotació de 17.500 milions d' euros durant els propers set anys.
Després de rebre el suport del Parlament Europeu a mitjans de maig, els governs de la UE han donat aquest dilluns el darrer pas per a la seva aprovació i resta únicament publicar el reglament al Diari Oficial de la Unió Europea perquè aquest pugui entrar en vigor.
El Fons de Transició Justa comptarà amb una dotació de 7.500 milions d'euros procedents del pressupost comunitari i de 10.000 milions a càrrec del fons europeu de recuperació, dels quals a Espanya li corresponen gairebé 800 milions d'euros, tenint en compte les dues fonts de finançament.
El Fons de Transició Justa és el primer pilar del Mecanisme de Transició Justa, un instrument clau dins el Pacte Verd amb el qual la UE vol emprendre la transició ecològica al seu camí cap a una economia lliure d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a meitat de segle.
Els països de la UE també podran recórrer als seus recursos per donar suport a petites empreses, incubadores de negocis, universitats i organismes públics d'investigació. De la mateixa manera, podran finançar inversions en noves tecnologies energètiques i projectes per millorar l'eficiència energètica o per transitar cap a una mobilitat sostenible.
El principi "essencial" de les ajudes d'aquest fons és ajudar els treballadors afectats per la transició verda a "adaptar-se a noves oportunitats d'ocupació" a través d'inversió en formació i reciclatge professional, l'assistència en la recerca d'una nova feina i mesures d'inclusió social, ha explicat en un comunicat el Consell de la UE.
"El Fons de Transició Justa proporcionarà un suport molt necessari a les empreses i treballadors a escala local, de manera que puguem lluitar junts contra el canvi climàtic sense deixar ningú enrere", ha resumit el ministre de Planificació de Portugal, país que ostenta fins finals d'aquest mes la presidència de torn de la UE, Nelson de Souza.
Els Estats membres tindran la competència per determinar quines són les seves regions més afectades per la transició energètica i concentrar-hi els ajuts d'aquest fons, tot i que hauran de prestar "atenció especial" a illes, zones insulars i regions ultraperifèriques.
En qualsevol cas, no es podran utilitzar els recursos de Fons de Transició Justa per subvencionar la incineració de residus, el desmantellament o construcció de centrals nuclears o activitats relacionades amb productes del tabac o els combustibles fòssils, segons ha explicat l'Eurocambra.
La normativa, però, condiciona el desemborsament de part dels ajuts a l'adopció de compromisos per part dels països membre per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. Altrament, els Estats membres només tindran dret al 50% de la seva assignació.
A més, els països podran transferir de forma voluntària recursos d'altres fons de Cohesió per finançar les mesures relacionades amb la transició ecològica. La UE finançarà un 85% de la despesa de projectes de regions menys desenvolupades, el 70% en regions en transició i el 50% a les regions més desenvolupades de la UE.