putincbdesesperado11

La Unió Europea (UE) ha adoptat el catorzè paquet de sancions contra Rússia que conté noves i importants mesures relacionades amb l'energia adreçades al gas natural liquat (GNL) i mesures adreçades als vaixells que donen suport a la guerra de Moscou.

"El nou paquet respon a les necessitats i conclusions sobre el terreny i aborda qüestions de compliment. Mentre continua l'agressió russa contra Ucraïna, la UE segueix decidida a continuar actuant per reduir encara més les fonts d'ingressos i la capacitat de Rússia per fer la guerra. Les mesures d'avui envien un senyal clar i fort d'unitat de la UE i del nostre suport a Ucraïna i al seu poble”, ha explicat Brussel·les.

Pel que fa al GNL, el paquet prohibeix totes les futures inversions i exportacions a projectes de GNL en construcció a Rússia. També prohibirà, després d'un període transitori de nou mesos, l'ús de ports de la UE per al transbordament de GNL rus.

A més, les noves sancions prohibeixen la importació de GNL rus en terminals específiques que no estiguin connectades a la xarxa de gasoductes de la UE.

I és que, per primera vegada, Brussel·les ha adoptat una mesura adreçada a vaixells específics que contribueixen a la guerra de Rússia contra Ucraïna, que estan subjectes a una prohibició d'accés a port i de prestació de serveis. Aquests vaixells poden designar-se per una àmplia gamma de raons, com el suport mitjançant el transport d'equip militar per a Rússia, el transport de gra ucraïnès robat i el suport al desenvolupament del sector energètic de Rússia.

Aquesta mesura també apunta als vaixells cisterna que formen part de la flota fosca de Putin que eludeixen els límits màxims de la UE i de la Coalició de Límits de Preus, alhora que adopten pràctiques d'enviament enganyoses amb total menyspreu de les normes internacionals. En aquesta primera ronda de llistats, la UE ha inclòs 27 vaixells en aquesta llista.

Així mateix, el paquet introdueix noves llistes adreçades a persones i entitats responsables d'accions que soscaven o amenacen la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna. Un total de 116 llistes addicionals de 69 persones i 47 entitats estan subjectes a congelació d‟actius i, en el cas de persones físiques, també a prohibicions de viatjar.

"El paquet d'avui reforça significativament les nostres sancions financeres en introduir una prohibició perquè els bancs de la UE fora de Rússia utilitzin el sistema de missatgeria financera SPFS, que és l'equivalent rus de SWIFT", ha destacat l'organisme.

També permet al Consell elaborar una llista de bancs de tercers països no russos connectats a aquest sistema, a aquests bancs se'ls prohibirà fer negocis amb operadors de la UE. Finalment, introdueix una prohibició de les transaccions amb bancs i proveïdors de criptoactius, a Rússia i tercers països, que facilitin les transaccions que donen suport a la base industrial de defensa de Rússia.

"Aquestes noves sancions limitaran la capacitat del Kremlin de canalitzar fons per finançar la seva maquinària de guerra. Un dels objectius clau continua sent seguir limitant els ingressos russos i reforçar les restriccions a les exportacions de béns industrials i tecnologia avançada", han matisat des de Brussel·les.

Per això, es restringeix l'exportació de nou articles addicionals de doble ús i tecnologia avançada (per exemple, amplificadors aeris i de microones, registradors de dades de vol i vehicles tot terreny) i s'amplia les prohibicions d'exportació a certs tipus de productes industrials: químics, plàstics, recanvis de vehicles i maquinària. Igualment, ara estan prohibides l'exportació i la transferència de mineral de manganès.

"Per limitar encara més la capacitat de Rússia d'accedir a béns i tecnologia restringits, aquest paquet conté diverses mesures destinades a impulsar el compliment del sector privat, donar suport al compliment per part de les autoritats nacionals competents i obstaculitzar l'elusió de sancions, fins i tot mantenint sota control les filials estrangeres dels operadors de la UE", ha conclòs Brussel·les.

contador