La transposició de Mifid II a la legislació espanyola segueix el seu camí. Actualment es troba en mans del Consell d'Estat, que el remetrà de tornada al Govern perquè l'aprovi i el traslladi al Parlament previsiblement a principis de juliol.
Així ho ha explicat el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastià Albella, aquest divendres. Durant el curs L'economia enfront de la cadena de blocs. El que ha de venir, organitzat per Apie i BBVA i que s'ha celebrat aquesta setmana a Santander, ha explicat que "probablement" tornarà l'avantprojecte l'Executiu a principis de juliol.
"En ser un avantprojecte d'aplicació estricta, el normal és que el Parlament l'aprovi", ha vaticinat Albella. El president del supervisor dels mercats considera aquesta norma "fonamental" i creu que s'aprovarà definitivament després del seu pas pel Congrés aquest mateix any.
La transposició de Mifid II a l'ordenament jurídic espanyol va ser una de les normes que el Govern anterior va deixar pendent després de la seva abrupta sortida de la Moncloa. La Directiva europea va entrar en vigor el passat mes de gener, però a Espanya només s'ha aprovat una transposició parcial a través d'un Reial decret llei relatiu als centres de negociació (mercats regulats, sistemes multilaterals de contractació i sistemes organitzats de contractació), que endureix el règim sancionador.
L'avantprojecte de llei que completa la transposició, que prohibeix el cobrament de retrocessions, entre altres iniciatives, va ser aprovat a finals del passat any, de manera que també es troba en tràmit parlamentari.
SENSE COMENTARIS SOBRE POPULAR
Aquest divendres s'ha conegut que el supervisor ha remès a l'Audiència Nacional que va detectar "dades inexactes o no veraces o amb informació enganyosa o que omet aspectes rellevants" a l'informe anual consolidat dels comptes de 2016 de Popular.
Interrogat en nombroses ocasions per això, Albella ha rebutjat parlar del tema. Simplement s'ha remès a la seva intervenció al Congrés el passat mes de gener, durant la qual va avançar que el supervisor estudiava "en quina mesura és raonable" imputar els resultats del primer semestre de 2017 de Popular íntegrament durant aquest període o si, en realitat, corresponien a exercicis anteriors. El banc va registrar durant el primer semestre de 2017 unes pèrdues de 12.218 milions d'euros.
Tot i això, ha defensat el paper de la Comissió durant la crisi de Popular. "No som una autoritat bancària, no som els auditors del banc, tenim un àmbit d'actuació definit i en aquest àrea la comissió ha fet el que havia de fer", s'ha limitat a assenyalar.