La tornada als confinaments per fer front a la segona onada de la COVID-19 ha provocat que el novembre l'activitat empresarial de la zona euro hagi patit una intensa desacceleració: va decaure fins a mínims de maig. El deteriorament dels resultats va ser generalitzat, encara que les mesures van afectar més intensament el sector serveis.
Concretament, l'Índex PMI compost de l'activitat total de la zona euro, elaborat per la consultora Markit, es va desplomar de 50 d'octubre a 45,1 el novembre. Amb excepció dels declivis observats durant els dos primers trimestres d'aquest any, la lectura mitjana de l'índex PMI de 47,6 durant el quart trimestre fins a la data és la més baixa des de l'últim trimestre del 2012 (durant la crisi del deute de la regió) i indica un intens declivi del PIB.
El creixement de la producció manufacturera només es va alentir el novembre fins a mínims des del començament de la recuperació del sector al juliol passat, vinculat a un pronunciat alentiment del creixement de les carteres de comandes, l'activitat al sector serveis es va reduir per tercer mes consecutiu i el ritme de declivi s'ha accelerat intensament, fins a arribar a la seva màxima des del maig passat.
Els volums de nous comandes rebudes es van augmentar al sector manufacturer al ritme més lent registrat durant els cinc últims mesos, mentre que les noves comandes rebudes al sector serveis es van enfonsar a un ritme que no s'havia observat des del maig passat. Les empreses d'hoteleria, viatges i atenció al públic van assenyalar una demanda especialment feble a causa de les mesures addicionals implementades per diversos governs de la regió per intentar contenir la segona onada d'infeccions pel virus.
Per la seva banda, l'ocupació es va reduir a la zona euro en el seu conjunt per novè mes consecutiu i el ritme de retallada d'ocupació es va mantenir sense canvis en la mínima post-pandèmia registrada l'octubre. Es van observar retallades d'ocupació tant al sector manufacturer com al sector serveis, encara que el sector industrial va indicar una atenuació del ritme de pèrdua d'ocupació mentre que el ritme de retallada de les plantilles del sector serveis va ser més intens.
Pel que fa al futur, les expectatives empresarials per als propers dotze mesos gairebé es van recuperar completament de la caiguda observada l'octubre fins a situar-se en segon lloc després de la màxima de febrer passat. El sector industrial va ser especialment optimista, ja que les seves expectatives van augmentar fins a màxims des de març de 2018. No obstant això, els proveïdors de serveis també han indicat un major optimisme sobre els propers dotze mesos, atribuït generalment a les notícies encoratjadores al voltant del desenvolupament d'una vacuna durant els pròxims mesos.
Per països, s'han observat diferents tendències a la regió i, un cop més, Alemanya va anar contra el corrent de desacceleració generalitzada. El Flash de l'índex PMI de França va decaure de 47,5 a 39,9 i va indicar el tercer mes consecutiu de declivi de l'activitat empresarial i la caiguda més abrupta des del maig passat, actuant com un llast important per a la regió en el seu conjunt. Un tercer mes de declivi, cada vegada més ràpid, de l'activitat al sector serveis es va veure acompanyat d'una desacceleració de la producció industrial per primera vegada des del maig passat.
Per contra, l'activitat total va seguir expandint-se a Alemanya, tot i que el Flash del seu índex PMI Compost es va reduir de 55 a 52, registrant l'expansió més feble des que la recuperació va començar el juliol passat. Tot i que el creixement de la producció manufacturera es va atenuar, va seguir entre els nivells més alts observats en la història de l'estudi. No obstant això, l'activitat del sector serveis es va reduir per segon mes consecutiu, contraient al ritme més intens des del maig passat.
A la resta dels països, l'activitat total es va reduir per quart mes consecutiu i el ritme de declivi va ser el més ràpid des de maig de 2009 (amb excepció del recent ensorrament observat entre març i juny). La quasi paralització del creixement de la producció manufacturera va ser exacerbada per una caiguda cada vegada més gran de l'activitat del sector serveis, que va portar el Flash de l'Índex PMI Compost a baixar de 47,2 a 42,4.
Mentrestant, l'ocupació va augmentar a Alemanya per primera vegada des de febrer passat, i a França es va registrar el menor nombre de pèrdua d'ocupació des del brot de la pandèmia. No obstant això, les retallades d'ocupació es van intensificar a la resta de la regió en el seu conjunt, fins a arribar a la seva màxima caiguda des de juny.
La persistent necessitat de retallar les plantilles de nou va ser vinculada al desenvolupament de capacitat ociosa, indicat per una intensa reducció dels treballs per completar. A falta de noves comandes rebudes, les comandes existents es van erosionar a un ritme no observat des de juny passat, encara que els nivells de comandes pendents al sector manufacturer van registrar un augment (impulsats per un intens increment de les comandes per realitzar a Alemanya), però aquest augment va ser contrarestat per una taxa més marcada d'erosió al sector serveis.
"L'economia de la zona euro s'ha tornat a enfonsar en un intens declivi el novembre enmig de renovats esforços per aturar la creixent marea d'infeccions per la COVID-19. Els resultats augmenten les possibilitats que la zona euro registri una nova contracció del PIB durant el quart trimestre", comenten des de Markit.
Afegeixen que, "una vegada més, el sector serveis ha estat el més afectat, especialment a les empreses d'atenció al públic i hoteleria, tot i que la debilitat de la demanda també ha influït al sector manufacturer. De totes maneres, el sector industrial continua sent l'estrella i les fàbriques d'Alemanya continuen demostrant una resiliència especialment encoratjadora, impulsada per una nova alça de la demanda".
Les empreses dels dos sectors enquestats també han indicat un major optimisme respecte als propers dotze mesos, que "reflecteix principalment la creixent esperança que les recents bones notícies al voltant de les vacunes permetin que la vida torni a la normalitat l'any que ve", destaquen. Tot i això, creuen que "és important observar que la nova desacceleració de l'economia durant el quart trimestre representa un contratemps significatiu per a la salut de la regió i perllonga el seu període de recuperació. Després d'una contracció del PIB del 7,4% el 2020, preveiem tan sols una expansió del 3,7% el 2021", conclouen.