El Govern ha anunciat aquest divendres durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres l'aprovació d'un projecte de llei per a la creació d'un nou impost als serveis digitals, més conegut com a taxa Google. La ministra d'Educació i portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha assegurat que aquest nou gravamen no afectarà "Zara o El Corte Inglés" perquè va dirigit, exclusivament, a plataformes digitals que "no generen producte" i que funcionen com a intermediaris en el comerç.
D'aquesta manera, la portaveu ha volgut deixar clar que aquest impost no recaurà a les empreses tradicionals que es relacionin amb els seus clients a través d'un canal digital. Així, ha volgut aclarir els dubtes que han girat al voltant d'aquesta taxa després que companyies com Telefónica, el Grup Prisa o els gegants de la distribució citats per la ministra hagin mostrat el seu temor que es puguin veure afectats, bé de forma directa o través de les organitzacions sectorials de les quals formen part.
La taxa Google, que serà de liquidació trimestral, gravarà aquelles empreses amb uns ingressos anuals totals de, com a mínim, 750 milions d'euros a escala global, i que obtinguin uns ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. "Estem actuant sobre empreses que gaudien d'un avantatge competitiu i que operaven en una situació de competència deslleial", ha explicat Celaá. "Es tracta que les empreses tributin allà on estan generant beneficis", ha dit.
Sobre quan entrarà en vigor aquest nou impost, la ministra ha indicat que desconeix si serà a partir de la seva aprovació o si tindrà caràcter retroactiu des de l'1 de gener.
EL GOVERN PREVEU RECAPTAR 1.200 MILIONS
Amb aquest nou impost, el Govern espera recaptar al voltant de 1.200 milions d'euros, i no 1.500 milions, tal com preveia l'anterior Executiu presidit per Mariano Rajoy. Així mateix, en línia amb la proposta de la Comissió Europea, la taxa Google gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari durant la seva activitat o la venda de metadades.
En aquest sentit, Celaá ha recordat que "Espanya és el primer país de la Unió Europea que s'adapta a la tributació dels nous models de negoci digital". De fet, els governs de França i Alemanya havien consensuat implementar la taxa Google des del 2021.
D'aquesta manera, la portaveu també ha assenyalat que, juntament amb l'Impost sobre Determinats Serveis Digitals -taxa Tobin- que també s'ha aprovat aquest divendres, Espanya aborda els reptes que afronta a la fiscalitat les noves tecnologies.
EL PP CREU QUE LA NOVA TAXA AFECTA LA COMPETITIVITAT
El gravamen afectarà plataformes digitals "que no generen producte"
El PP ha criticat aquest divendres la posada en marxa de la taxa Google anunciada pel Govern. Des de la formació sostenen que és un error que Espanya ho faci "de manera unilateral, en lloc de forma conjunta amb la resta de països de la UE i l'OCDE", ja que creu que "trencar el mercat únic digital afecta negativament la competitivitat de les empreses", segons ha indicat el seu portaveu adjunt al Congrés Jaime de Olano.
"Només davant el mer anunci del Govern d'aprovar l'avantprojecte, Google va optar el mes passat per Portugal per al seu nou centre de desenvolupament a Europa, i així Espanya va perdre 1.300 llocs de treball d'alta qualificació", ha asseverat.