La taxa d'atur del Regne Unit ha pujat fins i tot per sorpresa al 4,2%, el nivell més alt en sis mesos, segons revelen les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Nacionals britànica (ONS, per les sigles en anglès). En concret, ara hi ha 85.000 persones més en situació d'atur, de manera que el nombre total d'aturats s'ha elevat fins als 1,44 milions.
Les dades, corresponents als tres mesos fins al febrer, superen la taxa de 4% que havia marcat aquest indicador durant els tres mesos fins al gener. De fet, la xifra registrada és la més alta des d'estiu del 2023, just abans que el Regne Unit comencés a caure en una lleu recessió.
Segons l'ONS, el nombre de persones empleades va caure en 156.000 durant el trimestre fins a les 32,98 milions, a mesura que les empreses van reduir la seva força laboral. Però no totes es van sumar a les files dels aturats. En concret, 150.000 més van ser classificades com a 'econòmicament inactives' al trimestre, elevant el nombre de persones que no treballen ni busquen ocupació fins als 9,404 milions.
A més, el nombre de treballadors en nòmina es va reduir en 67.000, fins a les 30,3 milions. Tot i això, l'Oficina d'Estadístiques britànica insisteix que aquestes dades no son més que una estimació provisional que es podria revisar quan disposi de més dades.
La directora d'estadístiques econòmiques de l'ONS, Liz McKeown, ha explicat que hi ha "senyals provisionals que el mercat laboral es comença a refredar", atesa la caiguda de la taxa general d'ocupació i la caiguda de les nòmines. "No obstant, recomanaríem cautela en observar la mida de la caiguda en l'ocupació general, ja que les mides de mostra més baixes, com es va destacar anteriorment, signifiquen que hi ha una volatilitat més gran en els canvis trimestrals que abans", ha afegit.
RETALLADA DE TIPUS?
Per als experts de Pantheon Macroeconomics, "la forta caiguda de l'ocupació mostra que el mercat laboral s'està relaxant, cosa que encoratja el Comitè de Política Monetària (MPC, per les sigles en anglès) del Banc d'Anglaterra per retallar els tipus".
"La caiguda de l'ocupació encoratjarà els que fixen les taxes d'interès amb l'argument que ha arribat el moment de retallar els tipus", ressalten. "Prendran nota" d'aquestes xifres, insisteixen des de la companyia britànica, els analistes de la qual creuen que és probable que la relaxació monetària comenci aquest estiu.
De fet, destaquen que "el sòlid creixement dels salaris significarà que els que fixen les taxes voldran esperar fins al juny abans de baixar tipus, per poder veure les dades posteriors a l'augment del salari mínim".
Des d'AJ Bell, destaquen que aquestes dades no son més que la confirmació de la tendència que s'aprecia des de fa mesos. "Durant mesos hem vist com començaven a formar-se esquerdes al mercat laboral del Regne Unit a mesura que l'auge posterior a la pandèmia s'esvaïa i la crisi del cost de vida obligava les empreses a reduir les seves despeses".
"Com pot créixer l'economia del Regne Unit si les seves empreses es veuen frenades perquè no poden trobar els treballadors que necessiten per expandir-se i assolir el seu potencial? Sense aquest creixement, la letargia econòmica actual es tornarà endèmica i la creixent pressió sobre l'erari públic deixarà poques opcions a part dels augments d'impostos per equilibrar els comptes", comenta Danni Hewson, cap d'anàlisi financer d'AJ Bell.
Aquest expert també parla de com es prendrà el BoE aquestes dades, i explica que “la gran pregunta per a tots nosaltres és si el vent fresc que bufa al mercat laboral serà suficient per persuadir els membres de l'MPC que ha arribat el moment de reduir les taxes d'interès". I és que si s'analitzen les expectatives del mercat, "hi ha una creixent esperança que una retallada al juny torni a estar sobre la taula, fins i tot si la Reserva Federal dels Estats Units està un o dos passos per darrere".