ep archivo   reino unido
TWITTER - Archivo

La taxa d'atur ILO al Regne Unit va augmentar fins al 4,4% durant els tres mesos fins a l'abril, després de situar-se al 4,3% durant el període anterior, segons dades publicades aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS). El consens del mercat esperava una lectura del 4,3%.

"L'informe mixt sobre el mercat laboral del Regne Unit d'aquest matí probablement serà una altra sorpresa desagradable per als responsables de les polítiques a Threadneedle Street, amb el Banc d'Anglaterra lluitant contra un ritme de creixement dels ingressos massa alt, juntament amb un augment de la desocupació. El mercat laboral continua afeblint-se, amb dades que apunten cada vegada més a condicions una mica 'estanflacionàries'", comenta Michael Brown, analista de Pepperstone.

La taxa d'inactivitat econòmica al Regne Unit per a persones de 16 a 64 anys es va estimar en un 22,3% entre el febrer i l'abril, per sobre de les estimacions de fa un any, i va augmentar a l'últim trimestre.

De març a maig, el nombre estimat de vacants al Regne Unit va disminuir en 12.000 durant el trimestre, a 904.000. Les vacants van caure durant el trimestre per vint-i-tresè període consecutiu, però encara estan per sobre dels nivells previs a la pandèmia de coronavirus.

El creixement anual dels ingressos mitjans regulars dels treballadors (excloent-ne bons) a Gran Bretanya va ser del 6,0% entre febrer i abril del 2024, i el creixement anual dels ingressos totals (incloent-hi bons) va ser del 5,9%.

"La desocupació general va augmentar inesperadament al 4,4% durant els tres mesos fins a l'abril, igualant la taxa més alta des del setembre del 2021, encara que persisteixen les preocupacions sobre la precisió de les dades de l'ONS. Mentrestant, quant als ingressos, el salari total va augmentar un 5,9% interanual durant el mateix període, sense canvis respecte a la xifra revisada a l'alça d'abril, i continua representant un ritme de creixement dels ingressos incompatible amb un retorn a l'objectiu del 2% del Banc de Anglaterra", comenta l'expert.

"No obstant, val la pena assenyalar que una part significativa del creixement dels ingressos probablement prové de l'augment del salari mínim d'abril, que també sol ser traslladat pels ocupadors a altres treballadors de menor remuneració, cosa que potser indica pressions salarials menys intenses del que implicaria la xifra general", afegeix Michael Brown.

L'expert comenta que els comportaments al front de la inflació seran de més importància per als responsables de les polítiques en determinar el moment de la primera retallada de tipus del Banc d'Anglaterra. "En aquest front, el ritme actual de creixement dels ingressos probablement mantindrà la inflació dels serveis al seu nivell obstinadament alt, cosa que farà que el camí de desinflació cap a l'objectiu del 2% segueixi sent accidentat".

Amb això al cap, afegeix Brown que les xifres d'inflació del Regne Unit de dimecres que ve probablement tindran un impacte més significatiu a llarg termini en el panorama de les polítiques. "Malgrat això, una retallada de tipus tan aviat com a la reunió del dijous 20 de juny sembla poc probable, particularment tenint en compte les dades d'inflació d'abril, que van ser més altes del que s'esperava, a més que aquesta reunió ara es produeix enmig de la campanya electoral general. Agost continua sent el moment més plausible per a la primera reducció de taxes del banc, però, és poc probable que la votació per a aquesta retallada entre els membres de l'MPC sigui unànime, i el ritme d'un alleugeriment més gran després d'aquesta reunió probablement serà relativament cautelós, considerant els riscos d'inflació a l'alça que persisteixen en l'economia del Regne Unit”.

contador