dl city of london tower bridge snow winter cold river thames bankside unsplash
Sharecast / Robert Bye via Unsplash

L'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONS, per les sigles en anglès) del Regne Unit ha comunicat aquest dimarts que la taxa d'atur del país va augmentar al 4,2% durant els tres mesos fins l'agost, enfornt del 4% del trimestre anterior. La taxa d'ocupació, per part seva, ha caigut 0,3 punts percentuals (82.000 persones), de manera que el nombre d'ocupats se situa al 75,7% durant el mateix període.

Les vacants, per la seva banda, van caure per sota del milió fins a les 988.000, xifra que representa un retrocés de 43.000 i la quinzena caiguda trimestral consecutiva, ha explicat l'ONS.

Són les xifres que l'oficina estadística ha reportat sobre la base d'una enquesta "experimental", ja que per primera vegada s'han derivat de registres fiscals i sol·licituds de beneficis, en lloc de l'enquesta de força laboral en què generalment es basen les xifres.

Però l'ONS ha endarrerit la presentació d'aquestes dades una setmana a causa de les baixes taxes de resposta a la seva enquesta habitual (la taxa de resposta ha caigut des de la pandèmia a nivells en què els resultats ja no són fiables, amb una divergència durant els darrers mesos respecte a altres fonts de dades) i de la implementació de la nova metodologia.

La desocupació en general continua sent més gran del que el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) havia pronosticat per al tercer trimestre de l'any, per la qual cosa els experts apunten que és poc probable que les xifres canviïn les expectatives que el Comitè de Política Monetària aturarà l'ajust i deixarà els tipus d'interès al 5,25% el mes que ve.

Així ho estimen, per exemple, els estrategs de Pantheon Macroeconomics. La taxa d'atur es va situar al 4,2% l'agost, "per sobre del pronòstic del 4,1% del BoE per al tercer trimestre i va estar en general en línia amb la seva estimació de la taxa d'equilibri, 4,25%" , diuen.

"El Comitè de Política Monetària (MPC) serà conscient de la possibilitat de revisions de la nova mesura sobre l'ocupació. Però juntament amb l'absència de sorpreses a les últimes dades sobre salaris i inflació, les últimes xifres del mercat laboral ofereixen una altra raó per pensar que l'MPC mantindrà inalterats els tipus quan es reuneixi el novembre", assenyalen els analistes d'EY Item Club.

Des d'AJ Bell expliquen que aquestes dades "mostren un panorama de deteriorament al mercat laboral del Regne Unit", i "en teoria, això hauria de reduir la pressió sobre el Banc d'Anglaterra perquè pugi els tipus d'interès".

Noticias relacionadas

contador