ep archivo   un trabajador limpia su establecimiento a 30 de diciembre de 2021 en santander
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

La Seguretat Social va sumar al març 140.232 afiliats enfront del febrer, sense ajustament estacional, amb la qual cosa s'han registrat 19.834.504 treballadors de mitjana al tercer mes de l'any, en línia amb el creixement habitual dels mesos de març dels exercicis anteriors, segons ha informat el Ministeri Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Suposa el millor mes de març des del 2019.

L'últim any i sense ajustament estacional, l'afiliació ha crescut en 913.602 persones, xifra que suposa un augment del 4,83% del nombre mitjà de treballadors.

En termes desestacionalitzats, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social es va situar en 19.958.479 persones al març, després d'augmentar el darrer mes en 23.998 respecte al mes anterior (un 0,12% més). Es tracta del nivell més alt de la sèrie històrica, després d'onze mesos consecutius de creixement.

El primer trimestre del 2022 tanca amb la creació de 119.000 llocs de treball, malgrat la incertesa generada per la guerra a partir del 24 de febrer. Respecte al trimestre anterior, l'ocupació ha crescut en més de 170.000 llocs de treball, i ha superat el creixement registrat als anys previs a la pandèmia.

La dada de març supera en 472.615 persones la xifra d'ocupats del febrer del 2020, mes previ a l'inici de la crisi sanitària de la Covid-19. El creixement de l'afiliació respecte al nivell previ a la pandèmia és generalitzat per sectors i la majoria se situen en nivells d'ocupació superiors als que registraven el març de 2020. S'ha produït un increment especialment intens en sectors innovadors com ara Informació i Comunicacions (12,4%) i Activitats Cientificotècniques (6,8%).

Si es mesura la feina en hores treballades, també s'aprecia la recuperació respecte a abans de la pandèmia. Per sectors, també ha crescut especialment a Informació i Comunicacions.

Així mateix, és generalitzada la recuperació del nivell d'afiliació a la Seguretat Social previ a la pandèmia geogràficament. A 30 províncies es registra un nivell d'ocupació de més d'un 2% superior al que tenien abans de l'inici de la pandèmia i, en algunes, el creixement arriba a superar el 6% de l'ocupació.

Des del Ministeri expliquen que l'ocupació ha viscut diferents etapes al llarg del mes de març, segons s'aprecia a les dades d'afiliació diària. Així, a la primera meitat del mes, es va registrar un fort creixement, superant la mitjana d'anys anteriors a la majoria dels sectors. Passada la meitat de març, coincidint amb diverses aturades en algunes activitats, es va produir una lleugera desacceleració en alguns sectors (transport, indústria manufacturera o construcció), que van mostrar un ritme de creixement menor del que habitualment registren al març.

Finalment, la darrera setmana del mes, s'ha produït una recuperació d'aquests sectors i, amb això, del conjunt de l'ocupació, fins a recobrar un comportament molt similar al dels anys previs a la pandèmia.

EFECTES DE LA REFORMA LABORAL

"Tres mesos després de l'entrada en vigor de la reforma laboral, s'aprecien amb més intensitat els efectes positius, amb un increment del pes dels contractes indefinits sobre el total i una acceleració de la reducció dels contractes de molt curta durada", assenyalen des del Ministeri.

Al març, no només s'aprecia la continuïtat de la creació d'ocupació, sinó que "també s'accentuen els efectes positius que la reforma laboral està tenint sobre la qualitat de l'ocupació". En concret, al març es registren 1.021.278 llocs de treball indefinits més que fa un any, amb una acceleració del creixement d'aquest tipus d'ocupació. Aquest creixement dels contractes indefinits s'està accelerant a mesura que avança l'exercici 2022 i és generalitzat a tots els sectors.

El 75% dels afiliats tenen contractes indefinits, taxa que suposa 5 punts més del que és habitual abans de la pandèmia, i un 25% són temporals. Durant els anys previs a la pandèmia, aquesta distribució era del 70% d'indefinits, enfront del 30% de temporals. Per part seva, l'ocupació temporal continua caient. "Les mesures incloses a la reforma laboral contribuiran a aprofundir en aquest comportament", assegura el Ministeri.

També s'aprecia als contractes signats a l'inici del 2022 un descens del nombre de contractes de molt curta durada, després de la introducció d'un nou desincentiu al passat 1 de gener. En concret, el pes dels contractes d'un dia de durada s'ha reduït més de 17 punts, passant de superar el 30% dels contractes signats en un mes durant els anys previs a la pandèmia al 13%.

Per part seva, els contractes que duren entre dos i set dies també s'han reduït passant de superar el 30% dels contractes signats cada mes al 17,3%. També s'aprecia la supervivència més gran dels contractes: mentre que en anys anteriors només l'11,7% dels contractes signats des de l'inici de l'exercici seguien vigents al març, ara aquest percentatge arriba al 50,2%.

Aquesta tendència a la reducció dels contractes de durada molt curta després del desincentiu introduït a la reforma laboral s'està accentuant a mesura que avancen els mesos de l'any 2022.

TREBALLADORS EN ERTE-COVID

El nombre de treballadors protegits per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) vinculat a la Covid-19, procedents d'alguna de les modalitats d'ERTE engegades durant la pandèmia, ha tancat el març del 2022 en 79.441 persones, que representen el 0,5% del total d'afiliats. A més, 17.162 treballadors més estan en altres modalitats d'ERTE no relacionades amb la pandèmia. En els dos casos, suposa una forta reducció respecte als nivells d'octubre del 2021, quan es va posar en marxa l'última pròrroga dels ERTE.

Al març, el nombre de treballadors en ERTE-COVID en suspensió parcial (41.591) supera la xifra de treballadors en suspensió total (37.850), segons les dades preliminars de la Seguretat Social.

A partir de l'1 d'abril va entrar en vigor el nou esquema permanent d'ERTE, aprovat amb la reforma laboral, que segueix un model similar al vigent fins al març amb exoneracions a les cotitzacions socials. Amb les noves fórmules es prioritza la reducció de jornada sobre la suspensió d'ocupació i l'objectiu, igual que amb els ERTE-COVID, és que les empreses facin servir aquest mecanisme d'ajust i no pas l'acomiadament, en cas de crisis econòmiques o sectorials.

A més, des de l'1 d'abril s'ha activat el Mecanisme RED sectorial per a les agències de viatge, tal com es va acordar al passat Consell de Ministres, a causa de la seva situació diferencial respecte a la resta d'activitats: es tracta del sector que té un major percentatge de treballadors en ERTE (23%), gairebé cinc vegades més que el següent sector amb més treballadors protegits.

D'altra banda, quant a les prestacions d'autònoms, més de 100.000 treballadors per compte propi s'han beneficiat de l'exempció del 90% en les cotitzacions del període de liquidació de març de 2022 prevista a l'article 1 del RD-llei 2/ 2022. A més, uns 1.500 treballadors autònoms segueixen rebent alguna de les prestacions extraordinàries per la Covid-19 pel fet que la seva activitat encara està afectada.

Noticias relacionadas

contador