• L'any passat es van tramitar un total de 55.133 excedències per cura familiar
ep mujer paseandola calle nino nina familia carrito conciliacion
EUROPA PRESS

El Ministeri d'Ocupació ha donat a conèixer aquest dimarts les dades de la despesa en prestacions per maternitat i paternitat que va realitzar l'any passat, que va arribar als 1.919 milions d'euros. En concret, el departament que dirigeix ​​Fátima Báñez assenyala que la Seguretat Social va pagar per maternitat 1.519,1 milions, un 2,6% menys que el 2017, encara que les despeses en prestacions per paternitat van repuntar un 93,8% fins als 399,8 milions d'euros.

El major nombre de processos al passat any va correspondre a Catalunya, Andalusia, Madrid, i la Comunitat Valenciana

Els diners destinats a les prestacions per paternitat ha experimentat l'esmentada pujada després de l'entrada en vigor l'1 de gener de 2017 de l'ampliació del permís de dos a quatre setmanes. D'aquesta manera, l'Institut Nacional de la Seguretat Social va gestionar 268.328 prestacions per maternitat el 2017, un 3,6% menys que el 2016, mentre que els processos de paternitat van sumar 264.632, un 8,2% més.

Així mateix, explica Ocupació, si s'analitzen les dades per comunitats autònomes el major nombre de processos al passat any va correspondre a Catalunya (47.307), Andalusia (47.283), Madrid (46.156), i el País Valencià (25.998). A la nota es recorda que el permís per paternitat és independent del de la mare, i compatible amb el gaudi compartit del permís per maternitat, quan és cedit per la mare.

A més, la quantia del subsidi per paternitat és la mateixa que l'import del permís per maternitat: el 100% del salari, que s'abona directament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) durant les 16 setmanes de permís, que poden ser ampliables en cas de part múltiple en dues setmanes més per cada fill a partir del segon. Fins i tot, assenyala el ministeri, el pare pot gaudir del temps cedit per la mare al mateix temps que ella o a continuació, excepte durant les sis primeres setmanes de descans obligatori per a la mare, en cas de part natural (en cas de defunció de la mare, el dret a aquestes sis setmanes el pot sol·licitar el pare). La Llei contempla també la possibilitat de gaudir a temps parcial del permís.

Recorda també el departament de Báñez que quan les treballadores estiguin cobrant la prestació per desocupació total i passin a la situació de maternitat, percebran la prestació corresponent i, després d’exhaurir-la, reprendran el cobrament de la desocupació pel temps que restés per percebre i en la quantia que correspongués en el moment de la suspensió.

CURA DELS FILLS

També es pot sol·licitar una excedència per atendre la cura de fill o menor acollit o per a la cura d'altres familiars. En aquest cas, la durada del període considerat de cotització efectiva dependrà dels supòsits previstos en la Llei General de la Seguretat Social, modificada amb l'entrada en vigor de la Llei d'Igualtat que va ampliar l'abast i durada d'aquesta prestació.

Així, el 2017 s'han registrat 55.133 excedències per cura familiar, de les quals 49.934 corresponien a sol·licituds presentades per dones i 5.199 per homes. La variació interanual ha estat del 9,09%, xifra que ha suposat un augment de 4.596 excedències més que el 2016, ressalta Ocupació, que diu que per comunitats, el major nombre d'excedències s'ha produït a Madrid (13.215), Catalunya (8.162), Andalusia (6.068), Comunitat Valenciana (5.303) i el País Basc (5.282).

Noticias relacionadas

contador