ministro seguirad social jose luis escriva portada

El Govern aprovarà l'ingrés mínim vital durant l'últim Consell de Ministres de maig que podran començar a cobrar unes 100.000 llars vulnerables, segons ha confirmat aquest dilluns el Ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El ministre, en una entrevista en RNE, ha garantit que la renda mínima "no patirà més retards" i encara que no ha concretat quan podrà començar a cobrar-se, ha assegurat que serà "amb bastant rapidesa". "Des del moment en què s'aprovi el Reial decret, es podrà sol·licitar l'ingrés mínim vital i es reconeixerà el dret a partir d'aquesta circumstància", ha indicat Escrivá.

"Estem fent un esforç a partir del coneixement que tenim de llars que poden complir les condicions i veient la possibilitat de fer d'ofici un reconeixement de partides que permetin arrencar amb un nombre important de famílies que després puguin sol·licitar-ho", ha explicat el ministre.

Precisament, el vicepresident segon del Govern i ministre de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, havia sol·licitat una renda mínima pont durant l'estat d'alarma fins que pogués aprovar-se la mesura definitiva, una proposta que va ser descartada pel titular d'Inclusió, que ha defensat sempre la posada en marxa de la mesura permanent, encara que això en retardés l'aprovació.

Escrivá ha explicat que la identificació de les primeres 100.000 llars que podran beneficiar-se de l'ingrés mínim vital no es farà de manera immediata però sí "amb bastant rapidesa", i ha confirmat que la mesura pot arribar a un milió de llars.

La renda mínima, segons ha indicat el ministre, es cobrarà "mensualment" i "hi haurà un test sobre el patrimoni net agregat" en el qual es valoraran "tots els actius, menys els deutes i excloent-ne l'habitatge habitual". Escrivá no ha concretat, no obstant això, els nivells de renda màxims per poder sol·licitar la prestació, perquè dependrà de la tipologia de les llars, si hi ha canalla, i si es tracta de famílies monoparentals.

El ministre ha reconegut la necessitat de posar en marxa una mesura d'aquestes característiques, però ha insistit en la complexitat de fer-ho i "evitar situacions indesitjables i de llars espúries que se'n vulguin aprofitar".

L'INE EN GARANTIRÀ EL COMPLIMENT

"És un procés complex que no s'improvisa en 15 dies", ha afegit. Així mateix, ha indicat que serà l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) qui s'encarregarà de controlar el compliment de les condicions per poder beneficiar-se de la renda mínima. Quant a la possibilitat que la prestació en la qual treballa el Govern sigui compatible amb el cobrament d'altres ajudes, ha indicat que "l'ingrés vital serà el mínim, i que a partir d'aquí pugui completar-se amb altres rendes subsidiàries".

Finalment, Escrivá ha reconegut la preocupació del Govern per les cues de persones als menjadors socials amb motiu de la situació provocada per l'estat d'alarma, però ha recordat que la pobresa severa és un problema estructural d'Espanya. "Des de l'any 2012 el Consell Europeu recomana que abordem aquests temes de rendes mínimes i posaria l'èmfasi en el fet que partim d'una situació que és inacceptable", ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador