merkel-conference-allemagne-ukraine-berlin

Aquests darrers mesos, han estat inmuerables les ocasions en les quals s'ha comparat la crisi del coronavirus amb una guerra. I com en tota guerra, hi ha vencedors i vençuts. Països com Itàlia i Espanya pertanyen sense cap dubte al segon grup, però qui pertany al primer? Els experts ho tenen clar: Alemanya.

"La primera economia de l'eurozona també està sortint de la recessió amb més momentum", assegura Yves Bonzon, CIO de Julius Baer. Una situació clarament positiva per a Alemanya, però no tant per als seus veïns. "Com més fort sigui la recuperació alemanya, menys pressió podria sentir Berlín per contribuir a un paquet d'estímul econòmic per a tota l'eurozona", expliquen des del banc suís.

Aquesta setmana torna a reunir-se el Consell Europeu amb una proposta damunt de la taula de 750.000 milions per a la recuperació econòmica. Una cimera que s'espera que sigui "un pas crucial" cap a l'acord, segons paraules del president de l'organisme, Charles Michel.

L'optimisme de Michel no ha arribat als analistes de Julius Baer, que afirmen que "l'estrès per a la Unió Europea no acabarà amb la cimera d'aquesta setmana".

De la postura dels països del nord en depenen directament les economies dels països del sud, perquè si hi ha quelcom que no genera dubtes, és que el confinament no ha afectat a tots els països per igual. "L'economia alemanya ha superat el confinament millor que França, Itàlia o Espanya", assenyalen des del banc suís.

Julius Baer s'ha pronunciat en una línia molt similar a la de Berenberg, que afirma que Alemanya "està llesta i és capaç de gastar quan importa". Unes declaracions fetes arran de l'aprovació per part d'Angela Merkel d'un paquet d'estímuls per valor de 130.000 milions d'euros per donar suport a l'economia del país a recuperar-se de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

Per a la cancellera, és necessari una despesa dràstica per "donar un futur a les properes generacions". El muntant aprovat, que abasta 2020 i 2021, ha superat totes les expectatives, ja que s'especulava que les parts estudiaven destinar un total de 80.000 milions d'euros a aquesta contingència.

"Alemanya no sembla voler malgastar aquesta crisi, sinó al contrari, aprofitar-la per modernitzar la seva economia amb un paquet d'estímuls ampli i ben dissenyat que té en compte els imperatius de la transició digital i energètica", asseguren des de la financera suïssa.

Noticias relacionadas

contador