• "Els detalls sobre la reducció dels estímuls quantitatius segurament es coneixeran cap a finals d'any", assenyala Anna Stupnytska
apocalipsis draghi yellen
Irakli Tavberidze

Els mercats estan expectants davant el que pugui passar el proper 8 de juny durant la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i el 13 i 14 de juny durant la trobada de la Reserva Federal (Fed). Es dóna per fet que el mercat assistirà a una pujada de tipus per part del banc central nord-americà i, respecte a Mario Draghi, les possibilitats són diverses: o defensa a ultrança les seves polítiques acomodatícies o anuncia un canvi de direcció cautelós... o combina ambdues postures (és a dir, continua defensant les seves mesures d'estímul al mateix temps que modifica el llenguatge cap a una normalització de la política monetària).

Segons Anna Stupnytska, economista de Fidelity, el que està clar és que aquesta pujada de juny serà l'última de la Fed el 2017. Les previsions de Stupnytska difereixen dels propis plans de Janet Yellen, que ha repetit en més d'una ocasió que la Fed pujarà els tipus tres vegades aquest any. "Les condicions financeres expansives han encoratjat la Fed aquest any, però clarament l'economia no ha col·laborat", assenyala l'experta de Fidelity. "Atès l'elevat grau d'incertesa al voltant dels plans de Trump per a l'economia nord-americana, les perspectives de reforma fiscal i inversió en infraestructures s'han dissipat per ara, si bé la reactivació del creixement per la via dels estímuls pressupostaris era una cosa que, al meu entendre, en cap cas es deixaria sentir aquest any", explica Stupnytska.

Pel que fa a l'actuació del BCE, des de Fidelity reconeixen que Draghi no tindrà pressa per començar a retirar els estímuls, tot i que afirmen que probablement es veurà com dijous que ve abandona la seva postura ultraexpansiva mitjançant canvis en les previsions i d'acord amb els darrers missatges d'alguns membres del consell de govern del BCE (i no de Draghi que s'ha mostrat en els últims temps clarament defensor d'aquestes mesures). "Els detalls sobre la reducció dels estímuls quantitatius segurament es coneixeran cap a finals d'any, però probablement aquesta serà més lenta del que estima el consens i dependrà de la fortalesa de l'euro", explica Anna Stupnytska. "Els mercats també podrien buscar pistes sobre la seqüència de reducció dels estímuls quantitatius i les pujades dels tipus de dipòsit, però crec que el BCE no està llest encara per prendre aquesta decisió. És una cosa que s'abordarà l'any que ve", afegeix.

Noticias relacionadas

contador