euribor portada casa monedas dinero

Un 24% dels compradors o potencials demandants d'habitatge han hagut d'aturar l'operació pels canvis hipotecaris, mentre que fins a un 61% dels que estaven a punt de comprar-los indica que aquesta circumstància els ha perjudicat molt o força. Aquests són un exemple de les conseqüències de la pujada dels tipus d'interès i de l'euríbor.

Després d'un lustre amb l'euríbor en taxes negatives, des del mes de gener passat ha començat una escalada que ja afecta les pretensions dels que demanen habitatge en propietat. Durant els darrers 12 mesos, un 15% de particulars més grans de 18 anys ha comprat o intentat comprar un habitatge, encara que només un 4% de tots ells ha aconseguit efectivament fer-ho.

És una de les conclusions principals de l'anàlisi 'Impacte de la pujada de tipus d'interès i la inflació a l'habitatge' realitzat pel portal immobiliari Fotocasa.

"Estem davant del major encariment dels crèdits hipotecaris des de l'any 2000. I no només impacta en les hipoteques variables, sinó que aquesta pujada del preu també afecta les hipoteques a tipus fix que estan en procés de negociació i les futures. En un moment d'absolut protagonisme de demanda de compra d'habitatge, el percentatge d'afectats per la pujada de tipus és molt elevat i els qui s'han vist obligats a paralitzar el procés són també un percentatge molt considerable, sens dubte aquest canvi de cicle ja afecta la butxaca de les famílies, fent que perdin poder adquisitiu i llastrant el consum de les llars. Per tant, frena la demanda de compra d'habitatge", comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu.

La dificultat més esmentada és l'augment del cost del préstec als darrers mesos. A aquest assumpte fan referència el 24% dels demandants d'habitatge de compra que necessiten una hipoteca per efectuar-ne l'adquisició. Seguidament, la pujada del cost de les comissions en els darrers mesos (12%), la manca d'informació sobre les noves actualitzacions relacionades amb les hipoteques (12%) i la manca de comunicació per part dels bancs (8%) són les barreres més freqüents.

Entre els demandants d'habitatge en propietat cal distingir entre els que han comprat durant els darrers 12 mesos (un 4% dels particulars més grans de 18 anys, segons dades d'agost del 2022) i els que han buscat casa per comprar, però encara no han tancat l'operació (un altre 11% de particulars). Aquest segon grup és el més interessant per saber si la pujada de les hipoteques afecta el mercat: fins al 61% d'aquests compradors inefectius (que no han tancat l'operació) asseguren que aquesta circumstància els ha afectat molt o força.

De tots ells, un 24% estava a la recerca activa o a punt de comprar i ha aturat el procés i un 37% s'està replantejant si fer efectiva la compra d'habitatge o no. Hi ha, a més, un altre 20% a qui els ha impactat poc i que preveuen continuar amb el procés. Només un 19% no s'han vist impactats o no tenien coneixement dels canvis que s'han produït al mercat hipotecari.

L'EFECTE DE LA INFLACIÓ

Fins a un 68% dels demandants d'habitatge en propietat que encara no han comprat asseguren que aquesta qüestió ha impactat molt o força en la cerca de casa. Aquest percentatge és quinze punts més alt que el que es registra (53%) entre els que han buscat habitatge de lloguer, però encara no han completat l'arrendament.

"El lloguer és un dels mercats afectats indirectament per la pujada de tipus. Si els ciutadans tenen dificultats per comprar o decideixen esperar que es dissipi la incertesa es veuran obligats a refugiar-se a l'arrendament. Tota aquesta demanda frustrada de compra es canalitzarà cap al lloguer, cosa que posarà encara més pressió sobre l'escassa oferta i els preus continuaran a l'alça", assenyala la portaveu del portal.

contador