• La productivitat per ocupat va créixer més de l'1% interanual entre juliol i setembre
  • El Producte Interior Brut (PIB) va tenir un creixement real del 0,8% durant tercer trimestre
ep trabajadores jovenes empleo millennials
PEXELS

Els costos laborals van augmentar durant el tercer trimestre. Encara que molt per sota dels ritmes d'expansió de l'economia o de la productivitat dels treballadors, fet que suposa un nou senyal que els salaris es queden enrere en la recuperació.

En concret, l'enquesta trimestral de cost laboral que ha publicat aquest dilluns l'INE reflecteix un increment del 0,4% durant el tercer trimestre respecte al mateix període de l'any anterior, fins a situar-se als 2.454,27 euros per treballador i mes. Es tracta del primer augment des del quart trimestre de 2015.

No obstant això, la variació s'explica per l'increment de mitjana de la jornada laboral, que es va elevar fins als 34,8 hores en jornada setmanal mitjana pactada, de les quals es perden 6,9 hores -de elles, 4,6 són per vacances-. Així, el cost laboral per hora efectiva va disminuir un 0,4% interanual. Si es corregeixen les dades per eliminar els efectes de calendari i per desestacionalitzar-los, la variable augmenta un 0,2%, mentre que si es realitza l'exercici per hora, el cost laboral experimenta un descens del 0,3%.

El cost laboral principalment és el salari, que suposa un 74% del cost laboral. Durant el tercer trimestre el cost salarial per treballador i mes va créixer un 0,3% fins a situar-se en una mitjana de 1.809,12 euros. No obstant això, la resta dels costos que suporten les empreses al voltant d'un empleat van augmentar en major mesura, un 0,7%, fins als 645,15 euros. D'altra banda, si s'exclou el factor variable dels salaris (pagaments extraordinaris i endarrerits), l'augment és del 0,5%.

En aquest cas, el cost salarial augmenta per primera vegada des del segon trimestre del 2016, després de sis trimestres de descensos en termes interanuals. Encara novament amb aquesta variable el creixement es deu a l'expansió del nombre d'hores treballades, ja que el cost salarial per hora disminueix un 0,5% fins als 14,83 euros. En aquest cas, hi ha una gran diferència entre els contractes a temps complet i els que són a temps parcial: els primers pateixen una disminució del 0,8% mentre que el salari per hora s'eleva durant els segons un 1,8% interanual.

ELS SALARIS ES QUEDEN ENRERE

Tots aquests increments -o descensos si és per hora- estan molt allunyats de l'evolució de l'economia. El Producte Interior Brut (PIB) va experimentar un creixement real del 0,8% durant el tercer trimestre. És a dir, el doble que el cost laboral. Una nova mostra que la recuperació arriba al mercat laboral en forma de més llocs de treball, però no amb increments del poder adquisitiu dels treballadors.

Els models econòmics coincideixen a relacionar la revaloració dels salaris i de la productivitat dels treballadors en el llarg termini, però aquesta relació està trencada. Almenys, durant els dos últims anys. La productivitat per assalariat es va incrementar un 1,3% interanual en treballs equivalents a temps complet, mentre que el repunt per persona ocupada va ser de l'1,4%. No obstant això, el Govern espera un creixement nul de la productivitat per ocupat el 2018.

Per sectors, la indústria i el sector serveis van tenir augments del 0,3% i del 0,4% respectivament, fins als 2.944 euros i els 2.361 euros. Mentre que a la construcció es van incrementar un 0,1% fins als 2.506 euros. El segment de subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat lidera la mitjana de cost laboral per treballador i mes, amb 5.127 euros, tot i la caiguda del 2,1% interanual. Encara que el major augment interanual en indústries extractives, amb un 3,7% més.

Noticias relacionadas

contador