- L'AIE ha estimat una producció de 3,9 milions de barrils per dia el 2017 per a la Xina
- El gegant asiàtic importa el 75% del total de la seva demanda
En plena incertesa generada per la propera reunió de l'Organització de Països Exportadors i Productors (OPEP), la Xina ha presentat les seves dades de producció de cru per al mes d'octubre, on es comprova un descens fins a mínims de 2009.
- 73,01$
- -2,87%
El barril Brent puja fins als 49,31 dòlars aquest dimecres per acostar-se al límit superior del marge en el qual ha estat cotitzant durant els últims mesos. La Xina, un dels productors més importants anés de l'OPEP i el major importador d''or líquid', ha presentat una caiguda de l'1,3% en la seva producció d'octubre pel que fa al mateix mes de 2015, descendint fins als 2,83 milions de barrils per dia. Aquest nivell és el més baix des de maig de 2009.
Entre els principals pous petrolífers del país asiàtic, els que més han retallat la producció han estat els de Daqing, Changqing i Xinjiang, amb un descens entre el 4-6%, a més del jaciment de Shengli gestionat per Sinopec, que ha retallat un 10%.
La Xina està important entorn de 8 milions de barrils de cru per dia, el 75% de la seva demanda total
Malgrat que la Xina està important entorn de 8 milions de barrils de cru per dia (75% de la demanda), a 50 dòlars per barril sembla bastant improbable que Sinopec i PetroChina augmentin la inversió donada la feblesa per la qual està passant l'economia del gegant asiàtic.
En aquest context, l'Agència Internacional de l'Energia ha modelat una producció estimada de 3,9 milions de barrils per dia per a la Xina el 2017 i una producció per part de l'OPEP de 33,4 milions de barrils per dia (lleugerament per sobre de la porpuesta de 32,5-33 milions realitzada pel càrtel).
ELS FOCUS SE CENTREN EN LA REUNIÓ DEL DIA 30
El petroli porta ja molts mesos movent-se al ritme de les especulacions recurrents sobre el que farà o no farà l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). La proximitat de la propera reunió de l'organisme, que se celebra el 30 de novembre i que ha de ratificar la retallada de producció acordat el passat 28 de setembre, porta amb si nous rumors i amb ells tornen els rebots puntuals però, sobretot, continua la volatilitat en el preu de l''or negre'.
La propera reunió de productors de petroli serà clau per determinar l'esdevenir del preu del cru en els propers mesos. Aquesta frase s'ha repetit en nombroses ocasions durant els dos últims anys, sense que aquestes reunions tinguessin un efecte final per al preu del cru. El barril Brent segueix cotitzant a la franja dels 45-50, dòlars entorn de la qual porta movent-se durant els últims mesos, a l'espera d'un acord definitiu per congelar la producció.
L'Iran vol tornar a produir en els nivells previs a la sanció d'EUA
Mentre la major part dels països externs a l'OPEP ja ha declarat el seu posicionament a favor de congelar la producció, dins de l'organització encara hi ha productors que es mostren reticents a això. Un dels més destacats és l'Iran que vol tornar a produir en els nivells previs a la sanció dels EUA, encara que això podria ser respectat finalment en l'acord.
Mentrestant, els productors segueixen a l'espera per a una solució per a la sobreproducció de petroli, encara que no tots semblen igual d'interessats en què les negociacions arribin a bon port, ja que suposaran una pèrdua de quota de mercat. És el cas d'Aràbia Saudita, que s'està quedant amb un dels majors trossos de pastís de les últimes dècades, mentre que uns altres com l'Iraq han aconseguit elevar considerablement el seu mercat. En el cas dels iraquians, ja s'han alçat com a segons productors de l'OPEP.