ep archivo   operarios trabajando en una empresa industrial
EUROPA PRESS - Archivo

La producció industrial espanyola suma quatre mesos de taxes interanuals negatives després de caure el setembre un 4,1% l'Índex General de Producció Industrial (IPI), xifra que suposa quatre dècimes per sota que la taxa d'agost, segons les dades de l'Institut Nacional de Estadística (INE).

Corregit d'efectes estacionals i de calendari, la producció industrial presenta el setembre una variació del -1,4% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és d'1,9 punts superior a la registrada l'agost.

Per sectors i en índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari, Béns d'equip (4,4%) i Béns intermedis (0,7%) presenten taxes anuals positives. Per la seva banda, Energia (-9,6%), Béns de consum durador (-3,3%) i Béns de consum no durador (-1,8%) registren taxes anuals negatives.

Per CA, la taxa anual de la producció industrial augmenta respecte al setembre del 2022 en dues i disminueix en les altres 15. Els increments es produeixen a les Canàries (2,6%) i Castella i Lleó (0,2%). I els descensos més importants, a les Illes Balears (-13,5%), la Rioja (-11,3%) i Cantàbria (-9,5%).

En taxa intermensual, la variació mensual de l'IPI entre el setembre i l'agost, eliminant els efectes estacionals i de calendari, és de l'1,1%. Aquesta taxa és de 1,8 punts superior a l'observada l'agost.

"La bona notícia és que altres sectors de l'economia espanyola, com el turisme, van donar suport a l'economia i el PIB encara va augmentar. La mala notícia és que les enquestes suggereixen que la indústria continuarà sent un llast per a l'activitat econòmica al quart trimestre, i la temporada alta de turisme ja s'ha acabat”, diuen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

contador