ep archivo   pieza fabrica industrial
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

La producció industrial espanyola torna a registrar taxes positives. Al març, l'índex general de producció industrial (IPI) publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostra una pujada del 5,3% en termes interanuals. La dada, a més de ser sis punts superior al febrer, suposa la taxa més elevada des de l'agost del 2022.

Per part seva, corregit d'efectes estacionals i de calendari, l'índex presenta al març una variació del 4,5% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa és 4,4 punts superior a la registrada al febrer.

Per sectors i en índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari, tots presenten taxes anuals positives. Les més elevades es produeixen a béns d'equip (13,2%) i béns de consum durador (7,3%).

Per CA, la taxa anual de la producció industrial augmenta respecte al març del 2022 en 15 i disminueix a les altres dues. Els majors increments es produeixen a Galícia (15,8%), Castella i Lleó (12,0%) i Castella-La Manxa (8,8%). I els descensos a Comunitat Foral de Navarra (-4,8%) i Regió de Múrcia (-1,6%).

Mentrestant, la variació mensual de la producció industrial entre el març i el febrer, eliminant els efectes estacionals i de calendari, és de l'1,5%. Aquesta taxa és de 0,8 punts superior a l'observada al febrer.

Tots els sectors presenten taxes mensuals positives. Les més grans corresponen a béns de consum durador (3,3%) i béns d'equip (2,6%). I els menors increments es produeixen a béns intermedis (0,4%) i energia (0,6%).

"La producció industrial espanyola va augmentar un 0,8% al primer trimestre, revertint la caiguda acumulada del 0,5% dels dos trimestres anteriors i en línia amb el missatge de la publicació anticipada del PIB que la indústria va recolzar el creixement" , assenyalen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Comenten que "el panorama està canviant novament. Els colls d'ampolla en el subministrament s'estan solucionant, els costos dels insums estan caient i la utilització de la capacitat encara no ha tornat al nivell anterior a la pandèmia, per la qual cosa hi ha marge perquè la producció augmenti sense que les empreses hagin de prendre préstecs costosos per invertir”.

Creuen que la producció "farà poc més que estancar-se durant els propers mesos. La bona notícia és que el romanent, si la producció es manté sense canvis al nivell de març durant tot el trimestre, apunta que la producció industrial augmentarà un 1,2% aquest trimestre, fet que recolzarà novament el creixement del PIB”.

Noticias relacionadas

contador