ep archivo   pieza fabrica industrial
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

La producció industrial va tornar a taxes positives amb l'arrencada del 2024. Al gener, va pujar un 3,6% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, xifra que suposa una dada 8,5 punts superior al desembre i la seva alça interanual més elevada dels darrers deu mesos, segons l'Índex General de Producció Industrial (IPI) publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Per sectors, gairebé tots van impulsar la producció industrial al primer mes de l'any: béns d'equip (+7,5%), béns de consum no durador (+3,9%), béns intermedis (+2,5%) i energia (+1,5%). Tot i això, els béns de consum durador van registrar un descens del 5,2%.

Corregit d'efectes estacionals i de calendari, l'índex va baixar el gener un -0,6% respecte al mateix mes de l'any anterior. Aquesta taxa va ser de 0,8 punts superior a la registrada al desembre. En aquest cas, s'encadenen 10 mesos amb taxes negatives.

Per CA, la producció industrial en va augmentar respecte al gener del 2023 en 12 i en va disminuir en les altres cinc.

Pel que fa a l'evolució mensual, entre el gener i el desembre, eliminant els efectes estacionals i de calendari, la producció industrial va pujar un 0,4%. Aquesta taxa és 1 punt superior a l'observada al desembre i el major augment des del març del 2023.

"La producció industrial espanyola en general continua en una tendència gradual a la baixa. El desglossament del gener mostra que una caiguda en la producció de béns de consum duradors va ser més que compensada per augments en altres llocs", comenten a Pantheon Macroeconomics. "El romanent (si la producció es manté estable al nivell de gener al febrer i març) apunta que la producció industrial augmentarà novament aquest trimestre, encara que menys que l'avanç del 0,2% del quart trimestre, només un 0,1 %", afegeixen.

Consideren que "l'augment de la producció industrial al gener és un senyal que n'hi haurà més per venir", atès que les enquestes empresarials han augmentat amb el canvi d'any i el PMI suggereix que les noves comandes al sector manufacturer estan augmentant novament a Espanya.

Com a resultat, creuen que la producció industrial augmentarà més del que implica el romanent d'aquest trimestre, al voltant d'un 0,5% trimestral. "Un augment de la producció industrial donarà suport a un creixement continu i decent del PIB als propers trimestres, cosa que permetrà a Espanya seguir superant la resta de les quatre grans economies de la zona de la zona de l'euro".

contador