ep archivo   pieza fabrica industrial
Rober Solsona - Europa Press - Archivo

La producció industrial desestacionalitzada va disminuir un 4,1% a la zona de l'euro i un 3,6% a la Unió Europea (UE) el març d'aquest any en comparació amb el febrer, segons estimacions d'Eurostat, l'oficina estadística de la Unió Europea. El febrer del 2023, la producció industrial va augmentar un 1,5% a la zona de l'euro i un 1,4% a la UE.

El març del 2023 respecte al març del 2022, la producció industrial va disminuir un 1,4% a la zona de l'euro (des del +2% del febrer) i un 1,3% a la UE.

La dada ha sortit molt pitjor del que s'esperava, ja que s'estimava una caiguda intermensual del 2,5% i una pujada interanual del 0,9%.

COMPARACIÓ MENSUAL I ANUAL PER ESTAT MEMBRE

Entre els Estats membres per als quals hi ha dades disponibles, les majors disminucions mensuals es van registrar a Irlanda (-26,3%), Suècia (-3,9%) i Alemanya (-3,1%). Els majors augments es van observar a Finlàndia (+3,0%), Eslovènia (+2,3%), Txèquia i Eslovàquia (els dos +1,7%).

Entre els Estats membres per als quals es disposa de dades, les majors disminucions anuals es van registrar a Irlanda (-26,1%), Lituània (-16,6%) i Estònia (-12,6%). Els increments més importants es van observar a Malta (+12,5%), Dinamarca (+8,9%) i Espanya (+5,6%).

"Una disminució mensual del 26,3% a la producció a Irlanda, on les pràctiques de preus de transferència de les multinacionals poden generar grans canvis en les xifres de producció industrial, va provocar la disminució de la producció industrial de la zona de l'euro", expliquen els analistes de Pantheon Macroeconomics. Tot i això, reconeixen que també hi ha debilitat en altres llocs.

"La producció alemanya va caure un 3,1%, la indústria francesa, un 1,1%, i la indústria italiana, un 0,6%. Això va compensar amb escreix els augments a Espanya i un grapat de petites economies de la zona de l'euro, incloent-hi la darrera incorporació a la zona de l'euro, Croàcia, per sectors, un augment en la producció de béns de consum va ser més que compensat per la caiguda de la producció en altres llocs, particularment en béns de capital, on la producció va caure un 15,4% com a conseqüència d'una caiguda al sector automotriu alemany”, expliquen aquests economistes.

En general, la producció industrial d'eurozona va caure un 0,2% al primer trimestre, més o menys repetint la caiguda del 0,3% al quart trimestre, continuen explicant aquests experts. "Les dades suggereixen poc en el camí d'un impuls a la indústria de la zona de l'euro des de la reobertura de la Xina, que fins ara ha estat predominantment en serveis. A l'abril, hem d'esperar algun repunt en les dades irlandeses, però seguim pensant que la indústria seguirà sent feble al segon trimestre en general", conclouen.

Noticias relacionadas

contador