dl germany bundestag flag parliament federal republic deutschland german generic unsplash
Sharecast / Maheshkumar Painam via Unsplash

La producció industrial d'Alemanya, l'economia europea més gran, va registrar al febrer un creixement del 2% en comparació amb el mes anterior, quan havia augmentat un 3,7% (revisat des del 3,5%), segons les dades publicades per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis). La lectura està molt per sobre de les previsions del consens, que n'estimaven un petit repunt del 0,1%.

En taxa interanual, la producció industrial alemanya ha repuntat un 1,6%, notablement per sobre de la lectura del mateix mes del 2022 (-1,6%) i de les estimacions del consens, que calculaven una caiguda del 2,7%.

"La majoria dels sectors econòmics van mostrar una evolució positiva de la producció el febrer del 2023", expliquen des de l'oficina estadística. La fabricació de vehicles de motor i les seves peces, el sector industrial més gran d'Alemanya, va representar una part especialment important del significatiu augment de la producció total (desestacionalitzada i ajustada de calendari del +7,6% respecte al mes anterior). Gran part de la indústria de la construcció, que va augmentar la producció un 1,5%, també va influir en el resultat positiu.

Destatis apunta que, el febrer del 2023, la producció de la indústria, excloent-ne l'energia i la construcció, va augmentar un 2,4% en termes desestacionalitzats i corregits de calendari, en comparació amb el gener del 2023. En comparació amb el febrer del 2022, la producció ajustada de calendari de la indústria va augmentar un 1,7%.

Considerant la indústria en conjunt, es va produir un augment en tots els grans grups de l'economia: la producció de béns d'equip va augmentar un 3,4%, la de béns intermedis, un 1,8% i la de béns de consum, un 1,4% el febrer del 2023 en comparació amb el mes anterior”, afegeixen. Tot i això, al contrari que la indústria i la construcció, la producció d'energia no va augmentar la seva producció al segon mes de l'any i va baixar un 1,1% respecte al mes anterior.

L'augment dels béns d'equip es va deure sobretot a l'increment de la producció al sector de l'automòbil. Alhora, la producció intensiva en energia, principalment química, va augmentar un 1,9%. Finalment, la producció sense energia ni construcció va augmentar el 2,4%.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

"Es tracta d'una dada molt millor del que esperàvem", reconeixen des de Pantheon Macroeconomics. La companyia britànica creu que, "tret que la producció es desplomés al març, el sector manufacturer alemany es va recuperar a principis d'any", compensant "còmodament" la caiguda de la producció de finals de 2022.

Així mateix, aquests experts assenyalen que, si bé és cert que les dades de noves comandes “impliquen que la producció al sector manufacturer es recolza actualment en augments puntuals de les grans comandes, que probablement no es mantindran”, aquesta lectura és “un senyal encoratjador per al creixement del PIB al primer trimestre”. “Són xifres sòlides”, sentencien.

Des de Pantheon Macroeconomics estimen que la producció va caure un 1,5% mensual al març, però tot i així seria “prou” per a un salt intertrimestral del 3% durant els primers tres mesos del 2023, invertint còmodament el descens del 0,5% del quart trimestre.

“La producció de béns d'equip ha repuntat amb força durant els darrers tres mesos i ara està pràcticament al mateix nivell que abans de l'arribada del coronavirus. La producció de béns intermedis també s'ha recuperat, sobretot gràcies al repunt dels sectors que consumeixen molta energia. Per acabar, la producció de béns de consum es manté estable”, conclouen.

Noticias relacionadas

contador