une ligne d assemblage dans une usine automobile a munich en allemagne 20231213112150

La producció industrial d'Alemanya va pujar un 1% al gener enfront del mes anterior, i va registrar el primer avenç des del mes d'abril passat. Tot i això, en comparació amb el gener de l'any passat, la producció industrial va caure un 5,5%, segons les dades de Destatis, l'Oficina d'Estadística Federal.

Per sectors, la construcció va augmentar un 2,7% respecte al mes anterior, tenint un impacte positiu en el resultat global, després que la producció en aquest sector caigués un 3,1% al mes anterior.

També van influir positivament els avenços en la indústria química (+4,7%), en l'alimentària (+5,9%) i en el manteniment i el muntatge de màquines (+11,1%). Tot i això, va tenir un impacte negatiu la caiguda de la producció en la indústria automotriu (-7,6%).

Excloent-ne energia i construcció, la producció industrial va pujar un 1,1% al gener respecte al desembre. La producció de béns d'equip va caure el 2,1%. Tot i això, la producció de béns intermedis va augmentar un 4,4% i la producció de béns de consum, un 4%.

Fora de la indústria, la producció energètica va registrar un descens del 3,7% i la producció de la construcció va augmentar un 2,7% respecte al mes anterior.

A les indústries d'ús intensiu d'energia, la producció va augmentar un 2,8% al gener en comparació amb el desembre. Els avenços en la indústria química van tenir un paper important en aquesta pujada. Enfront del gener del 2023, la producció amb ús intensiu d'energia va ser un 4,3% menor.

Les dades "il·lustren que la indústria alemanya està tocant fons, però no poden amagar la debilitat estructural", segons els analistes d'ING, per la qual cosa creuen que, actualment, un repunt imminent en l'economia "encara sembla improbable, fins i tot si n'hi ha una vaga llum al final del que cada cop més sembla un túnel molt llarg”.

Per a Pantheon Macroeconomics, en general, "aquestes són xifres encoratjadores a principis del 2024, però no estem disposats a veure-les com el començament d'un punt d'inflexió, si més no fins que vegem més evidència. Les enquestes continuen sent deficients i, si bé el romanent del primer trimestre (el canvi intertrimestral si la producció es manté sense canvis al febrer i al març) és ara del -0,3%, cosa que apunta a un millor resultat que la caiguda de l'1,7% al quart trimestre, creiem que les perspectives per al primer trimestre seran pitjors amb les xifres del febrer”.

contador