La producció industrial va caure el setembre un 1,1% a la zona euro i un 0,9% a la Unió Europea (UE), segons les dades avançades per l'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. En comparació amb el mateix mes del 2022, la variable registra un descens del 6,9% a la zona de l'euro i del 6,1% al conjunt de la Unió.
A la zona euro al novè mes de l'any, la producció de béns de consum duradors i de béns de consum no duradors va baixar un 2,1%, l'energia, un 1,3% i els béns intermedis, un 0,3%, mentre que la producció de béns de capital va créixer el 0,3%.
A la UE, per part seva, la producció de béns de consum duradors va experimentar un descens del 2,4%, la de béns de consum no duradors, un 1,2%, l'energia, un 1,0% i els béns intermedis, un 0,2%. En canvi, la producció de béns de capital va augmentar el 0,4%.
Entre els Estats membres sobre els quals es disposa de dades, els descensos mensuals més importants es van registrar a Bèlgica (-3,2%), Portugal (-3,0%), Estònia i Irlanda (tots dos -2,9%). Els majors augments es van observar a Croàcia (+4,3%), Eslovènia (+4,1%) i Hongria (+1,3%).
A la zona de l'euro, el setembre del 2023, i en comparació amb el mateix mes del 2022, la producció de béns d'equip va baixar un 9,5%, els béns de consum duradors, un 8,1%, els béns de consum no duradors, un 6,7%, l'energia, un 5,8% i els béns intermedis, un 4,5%.
A la UE, la producció de béns de consum duradors va caure un 8,9%, els béns de capital, un 8,1%, l'energia, un 5,5%, els béns intermedis, un 5,0% i els béns de consum no duradors, un 4,3%.
Entre els Estats membres sobre els quals es disposa de dades, els descensos anuals més importants es van registrar a Irlanda (-27,2%), Bèlgica (-14,0%) i Estònia (-12,5%). Es van observar augments a Dinamarca (+2,8%), Grècia (+2,1%), Croàcia (+1,6%) i Malta (+0,4%).
"Encara no hi ha llum al final del túnel per a la indústria", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics, que destaquen que, suposant que aquestes dades es confirmin, la caiguda del setembre significa que la producció va baixar un 1,3% a l'últim trimestre, després de caure un 1,2% al segon trimestre i marcar el quart descens trimestral consecutiu a la producció industrial de la zona euro.
"El romanent (si la producció es mantingués estable al nivell de setembre durant tot el quart trimestre) apunta a una cinquena caiguda trimestral. El PMI de producció manufacturera es va mantenir estable a l'octubre, d'acord amb una altra forta caiguda de la producció a principis del quart trimestre", conclouen.