dl manufacturing industrial factory output trends generic 4
Sharecast image

La producció industrial cau. Al mes de maig, en comparació amb l'abril, va baixar un 0,6% a la zona de l'euro i un 0,8% a la totalitat de la Unió Europea (UE), segons les primeres estimacions que ha publicat l'oficina d'estadístiques europea (Eurostat). En taxa interanual, la producció industrial va baixar un 2,9% a la zona euro i un 2,5% a la UE.

En base a aquestes dades, i davant del mes anterior, a la zona de l'euro la producció industrial va disminuir un 1,0% per als béns intermedis, un 1,2% per als béns de capital i un 1,8% per als béns de consum duradors. En canvi, va augmentar un 0,8% per a l'energia i un 1,6% per als béns de consum no duradors.

A la UE, per part seva, la producció industrial va baixar un 1,0% per als béns intermedis, un 1,2% per als béns de capital i un 2,1% per als béns de consum duradors, mentre que es va incrementar un 0,4% per a l'energia i un 0,8% per als béns de consum no duradors.

Els descensos mensuals més importants es van registrar a Eslovènia (-7,3%), Romania (-6,2%) i Dinamarca (-4,9%). Els augments més importants es van observar a Irlanda (+6,7%), Luxemburg (+3,9%) i Estònia (+3,8%).

Si es realitza la comparativa amb el maig de l'any anterior, a la zona euro la producció industrial va caure un 3,5% per als béns intermedis, un 6,5% per als béns de capital i un 4,2% per als béns de consum duradors, en canvi va sumar un 0,7% per a l'energia i un 2,8% per als béns de consum no duradors.

En el cas de la UE, la producció industrial va disminuir el 3,1% per als béns intermedis, el 6,3% per als béns de capital i el 4,1% per als béns de consum duradors, i va augmentar un 1,2% per a l'energia i un 3,3% per als béns de consum no duradors.

Els descensos interanuals més importants es van registrar a Romania (-6,9%), Alemanya (-6,6%) i Bulgària (-6,3%). Els majors augments es van observar a Dinamarca (+9,6%), Irlanda (+8,7%) i Grècia (+6,8%).

"En general, això encara s'ajusta a la tendència de disminució contínua de la producció que va començar el setembre del 2022. I les dades de les enquestes indiquen que un repunt del sector manufacturer no està exactament a tocar", expliquen des d'ENG.

Per a aquests analistes, les esperances d'un canvi en el cicle d'inventaris existeixen des de fa força temps, però fins ara hi ha molt poca evidència que realment s'estigui produint.

"No obstant, la segona meitat de l'any podria mostrar un canvi si el consum es recupera més ràpidament gràcies a la recuperació dels salaris reals. Tot i així, encara falten proves que permetin comprovar amb la realitat el ritme de creixement econòmic que la zona de l'euro està experimentant actualment", conclouen.

contador