La prima de risc espanyola ha tornat a arribar aquest dimecres a cotes properes als 105 punts, en una jornada durant la qual la majoria de puntuacions europees està augmentant. En concret, el diferencial del deute sobirà espanyol davant del 'bund' alemany s'ha estès gairebé un 4% durant el matí, tot i que després s'ha relaxat i baixa ara dels 100 punts (-1,2%).
La inestabilitat política italiana ha perjudicat la puntuació espanyola. El nou primer ministre italià, Giuseppe Conte, va demanar aquest dimarts la confiança del Parlament per a la formació del seu Govern, en un discurs de gairebé una hora i quart. Flaquejat a banda i banda per Luigi Di Maio i Matteo Salvini, el professor universitari va presentar 'el full de ruta' d'aquest nou Executiu que proposarà "un canvi radical" enfront de la tradicional lògica de "dretes i esquerres". Un Govern populista reconegut, si així és com et cataloguen "escoltar la gent" i proposar un "nou sistema que acabi amb els vells privilegis", va etzibar Conte.
L’inexpert primer ministre va tractar de calmar els mercats assegurant que Itàlia es mantindrà dins de les fronteres de l'euro, així com col·laborarà amb els seus aliats internacionals. "Europa és la nostra casa, és la de tots i com a país fundador hem de contribuir a una Europa més forta i justa", va afirmar el mandatari, assegurant que "els interessos d'Itàlia són els d'Europa i coincideixen en la necessitat de prevenir el seu declivi" . No obstant això, va mostrar la intenció del nou Govern de "renegociar" les polítiques econòmiques del país transalpí davant de la Unió Europea, amb una aposta ferma pel creixement i no amb retallades o mesures austeres.
D'aquesta manera, els inversors segueixen sense confiar en el compromís del nou Govern italià de reduir els seus nivells de deute, que supera el 130% del PIB, la més alta dels països del bloc amb permís de Grècia. La prima de risc italiana se situa als 242 punts (+1,3%) aquest dimecres, mentre que el rendiment dels seus bons torna a fregar el 2,85%. La puntuació del país transalpí ha arribat a sobrepassar els 250 punts (+5%) durant les primeres hores d'aquesta jornada.
EL BCE DEBATRÀ EL FINAL DEL 'QE' LA SETMANA QUE VE
El Banc Central Europeu (BCE) torna a la feina el proper 14 de juny a Riga, després d'una reunió a l'abril que va donar poques pistes sobre les futures decisions del regulador. Un dels membres del Consell de Govern, Peter Praet, ha assegurat aquest dimecres que el debat sobre el final del programa de compra d'actius ('QE') serà un dels punts principals de la cita, amb la inflació de tornada al panorama de l'Eurozona.
Per la seva banda, el president del Bundesbank i també membre del Consell, Jens Weidmann, ha considerat "plausibles" les expectatives del mercat respecte al fet que l'institut emissor de la zona euro doni per acabat el seu programa de compres d'actius "abans que acabi 2018".
El banquer alemany, líder dels falcons al Consell de Govern del BCE i principal candidat a succeir Mario Draghi al capdavant de l'entitat a partir de novembre de 2019, ha expressat la seva confiança que la inflació retornarà "gradualment" a nivells compatibles amb la definició d'estabilitat de preus del banc central, que fixa una meta propera, però inferior, al 2%.
Les declaracions han acolorit de vermell la majoria de puntuacions sobiranes a Europa. La prima de risc de França creix un 2,5% fins als 33,7 punts, un 0,6% la grega fins als 416 punts, un 5% la belga fins als 41 punts, un 1% l'holandesa fins als 19 punts i un 1% la irlandesa fins als 58,5 punts. Àustria redueix aquesta jornada el seu diferencial un 5% fins als 31,8 punts, així com Portugal ho fa un 1% fins als 145,5 punts.