La prima de risc que s'ha ofert als inversors pels bons espanyols amb venciment a deu anys en comparació amb els seus homòlegs alemanys se situa aquest dilluns en 110 punts bàsics, després que divendres passat l'agencia S&P Global Ratings decidís mantenir la nota de solvència d'Espanya en 'A-' amb perspectiva positiva.
D'aquesta manera, el diferencial del deute espanyol respecte amb el 'bund' amb prou feines registra variacions enfront dels 105 punts bàsics de divendres passat, després que l'agència de qualificació creditícia nord-americana decidís finalment no elevar la nota de solvència d'Espanya, cosa que s'havia estat especulant en els últims mesos.
Per altra banda, la rendibilitat oferta en el mercat secundari pels bons espanyols amb venciment a deu anys se situa en l'1,09%, en línia amb l'interès pagat divendres passat.
Malgrat frenar la pujada del ràting d'Espanya, en la seva anàlisi, S&P explica que la nota sobirana podria millorar en els propers 12 mesos si continua la consolidació pressupostària o si es fan progressos "més ràpids" en el pagament del deute exterior. Rebaixar la tensió a Catalunya també ajudaria, ha indicat l'agència, a millorar la nota.
Per altra banda, S&P ha anticipat que el creixement econòmic d'Espanya serà del 2,2% el 2019 amb una desacceleració en el període de 2020-2022, a mesura que maduri el cicle econòmic. Per a l'agència, les eleccions anticipades, podrien no derivar en un mandat efectiu per al proper govern, la qual cosa podria malmetre l'economia a mig i llarg termini.
Per a l'agència de qualificació creditícia les divisions polítiques a Espanya no haurien d'afectar significativament les perspectives a curt termini, tot i que una demora perllongada en el tractament dels desafiaments en l'economia podria afectar l'acompliment econòmic a mig i llarg termini.
A més de S&P, divendres passat també va decidir mantenir la nota de solvència 'A', amb perspectiva estable. L'agència canadenca va justificar la seva decisió en el creixement del PIB espanyol enfront d'un "entorn extern més feble", mentre que per a DBRS la situació política a Catalunya, encara que és "desafiadora", no ha suposat un impacte molt greu en l'economia.