italian-flag
Reuters/Tony Gentile

Els dubtes dels inversors sobre Itàlia segueixen sentint-se amb força al mercat, especialment en la prima de risc, que aquest divendres s'ha disparat per sobre dels 330 punts bàsics. L'avís de Brussel·les al govern de Giuseppe Conte, al qual ha demanat que rectifiqui els incompliments "sense precedents" del pressupost, han deixat tocada i enfonsada la prima de risc.

Però no només a ella, també els bons italians, que han tocat màxims de 2014. El tipus d'interès del deute a 10 anys italiana ha arribat al 3,8%. I la causa és la mateixa, les declaracions de la Comissió Europea sobre els comptes del país. Aquest dijous el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, lliurava la missiva en persona al ministre d'Economia italià, Giovanni Tria. En ella, l'Executiu comunitari mostrava la seva confiança en mantenir un diàleg "constructiu" amb les autoritats italianes i demanava una resposta com a molt tard al migdia de dilluns que ve, 22 d'octubre.

I és que Brussel·les insisteix que el pressupost italià inclou incompliments que "no tenen precedents" de les normes pressupostàries europees. "El fet que l'esborrany pressupostari inclogui una expansió fiscal propera a l'1% del PIB, mentre el Consell recomana un ajust fiscal, i la mida del desviament (una bretxa d'aproximadament l’1,5% del PIB) no tenen precedents a la història del Pacte d'Estabilitat i Creixement", deia la carta.

Segons els analistes, el to dels comentaris van ser particularment durs, cosa que està incidint directament en la prima de risc. "La carta va ser redactada més bruscament del que és habitual. Va descriure el pressupost com ‘una desviació òbvia' dels compromisos anteriors, en una escala 'sense precedents'", assenyala Jim Reid, estrateg de recerca del Deutsche Bank, en una nota als clients recollida per Reuters.

Noticias relacionadas

contador