Els bons de l'Eurozona, especialment el deute perifèric, es mantenen sota pressió aquest dimarts, després d'haver-se conegut la decisió del Tribunal Constitucional alemany sobre el programa de compres de deute del Banc Central Europeu (BCE) llançat per Mario Draghi al 2015 i reiniciat a la fi de 2019. Les primes de risc han començat a pujar, especialment les d'Itàlia i Espanya, encara que han abaixat el ritme i ara es troben a 141 punts i 242 punts, respectivament, amb increments d'un 2%-3%.
Noticia relacionada
La justicia alemana considera el programa de compras de deuda del BCE parcialmente ilegalEl deute sobirà europeu ha encaixat el cop que la Justícia alemanya ha donat als estímuls del banc central que obliga el Bundesbank a abandonar aquest programa en un termini de tres mesos, tret que el BCE pugui justificar que aquestes adquisicions són necessàries i proporcionades.
No obstant això, la justícia alemanya ha separat la seva decisió de qualsevol mesura d'assistència financera llançada per la crisi del coronavirus, la qual cosa ha suavitzat l'impacte de la sentència, assenyalen els experts. “La decisió publicada avui no es refereix a cap mesura d'assistència financera presa per la Unió Europea o el BCE en el context de l'actual crisi de coronavirus”, ha puntualitzat l'alt tribunal alemany.
Amb tot, els analistes subratllen que el pas donat per la Cort de Karlsruhe, per 7 vots a favor i 1 en contra, llança dubtes sobre la capacitat del banc central d'actuar com a salvaguarda al mercat de bons, per la qual cosa s'esperen renovades tensions en els diferencials entre el deute alemany i la resta d'estats de l'euro.
Les primes de risc de Portugal i França també creixen, un 4% i un 2.5% respectivament, Àustria més del 3% i a la resta de països el repunt és de l'1%.