El cop duríssim que rebrà el PIB espanyol per la crisi del coronavirus és innegable. Un dels sectors més afectats serà l'immobiliari, que ja ha començat a notar un important descens de la demanda. Ara només queda esperar a veure com evoluciona l'economia una vegada s'hagi superat aquesta pandèmia. Si es produeix una recuperació ràpida, el preu de l'habitatge caurà gairebé un 2% el 2020; mentre que si arriba una recessió, l'enfonsament serà del 6,5%, segons les dades de Gloval Analytics.
Perquè es compleixi el primer dels supòsits, cal que l'estat d'alarma i la restricció de moviments no durin gaire més. S'aconseguiria així una recuperació en "V" de l'economia, amb un impacte conjuntural sobre el PIB i l'ocupació, la qual cosa afavoriria una ràpida restitució de la compravenda d'immobles, la concessió d'hipoteques i les obres iniciades. En aquest escenari, el preu de l'habitatge es recuperaria a poc a poc el 2021, mitigant la caiguda i deixant-la en un 1,4% en el termini d'un any i mig.
Noticia relacionada
La ley ampara a las constructoras: no habrá penalizaciones por retrasos en las obrasUna perspectiva més tenebrosa per al sector seria una recuperació en "L". Espanya entraria en recessió, amb una forta caiguda de l'ocupació i l'aturada econòmica que això suposa. En aquest cas, la demanda de pisos podria baixar un 80%, intensificada per la falta d'inversió, sobretot, de compradors estrangers.
Això contrastaria amb un augment de l'oferta, a causa de les necessitats de liquiditat dels propietaris. En aquest escenari, la situació no milloraria el 2020 i el preu de l'habitatge es desplomaria més d'un 8%, una caiguda similar a aquella que es va produir quan va esclatar la bombolla immobiliària en 2008.
Gloval Analytics també contempla un supòsit intermedi, en el qual el creixement es produeix en forma d'"O". En aquest cas, s'allarga l'estat d'alarma, però la hibernació de l'economia no és total. El PIB se'n ressent durant uns tres mesos, i retorna posteriorment a les taxes de creixement actuals. Així, el preu de l'habitatge veuria una reculada del 4,2% en els nou mesos següents, i s'aniria recuperant a poc a poc, fins a abaratir-se un 2,7% a mitjan de l'any vinent
Abans d'aquesta crisi, la situació del sector immobiliari ja observava un estancament en la compravenda d'habitatges. "Els creixements del PIB s'estaven alentint i eren baixos, amb una sensació d'estancament en els preus de l'habitatge i alguns descensos en alguns municipis", segons remarca l'informe 'Consecuencia del Covid-19 en el Real Estate'.