La pandèmia de coronavirus i les mesures per intentar contenir la seva propagació podrien arribar a costar a l'economia alemanya, en el pitjor escenari previst, fins a 729.000 milions d'euros i la destrucció de gairebé un milió i mig de llocs de feina a temps complet, cosa que suposaria la pèrdua de 20,6 punts percentuals de PIB en el conjunt de l'any, segons els càlculs menys optimistes de l'Institut de Recerca Econòmica de Munic (IFO).
"Es preveu que els costos superaran qualsevol cosa coneguda a Alemanya d'anteriors crisis econòmiques o desastres naturals de últimes dècades", ha declarat Clemens Fuest, president del IFO, per a qui l'economia d'Alemanya sofrirà en 2020 una contracció d'entre el 7,2% i el 20,6%, en funció de l'escenari més o menys optimista, la qual cosa representa una factura d'entre 255.000 i 729.000 milions d'euros.
El president del prestigiós institut alemany ha advertit que val la pena fer ús de gairebé qualsevol quantitat imaginable per a impulsar les polítiques sanitàries amb l'objectiu d'escurçar l'aturada parcial de l'economia sense comprometre la lluita contra l'epidèmia, de manera que es necessitaran estratègies per poder reprendre l'activitat i continuar contenint l'epidèmia.
"Si l'economia es paralitza durant dos mesos, els costos poden oscil·lar entre 255.000 i 495.000 milions"
"Si l'economia es paralitza durant dos mesos, els costos poden oscil·lar entre 255.000 i 495.000 milions, depenent de l'escenari. El PIB cauria entre 7,2 i 11,2 punts percentuals", ha advertit Fuest, per a qui, en el millor escenari, l'activitat cauria al 59,6% en dos mesos, es recuperaria al 79,8% el tercer mes i arribaria al quart mes el 100%. "Amb tres mesos de tancament parcial, els costos ja sumarien entre 354.000 i 729.000 milions d'euros el que suposa una pèrdua de creixement d'entre 10 i 20,6 punts percentuals", ha afegit.
En aquest sentit, l'economista ha subratllat que cada setmana d'extensió del tancament parcial, segons els càlculs del IFO, causaria uns costos addicionals d'entre 25.000 i 57.000 milions d'euros, restant entre 0,7 i 1,6 punts percentuals al creixement. D'aquesta manera, la pròrroga del tancament entre un i dos mesos costaria fins a 230.000 milions i 6,5 punts percentuals de creixement.
Així mateix, Fuest ha assenyalat que l'impacte de la crisi també provocarà distorsions en el mercat laboral, amb conseqüències fins i tot més greus que les de la crisi financera, amb la destrucció d'1,8 milions d'ocupacions a assegurats, uns 1,4 milions d'ocupacions a temps complet, mentre que més de sis milions de treballadors podrien veure's afectats per les reduccions de jornada.
Quant a l'impacte en els comptes públics, el president del IFO estima que, sense tenir en compte el pla d'avals i préstecs del Govern, així com potencials paquets de rescat a nivell europeu, l'impacte sumarà 200.000 milions d'euros. "No obstant això, per a l'estabilització macroeconòmica, són desitjables i necessaris, els menors ingressos via impostos i les despeses addicionals, especialment mitjançant transferències", ha apuntat.