ep coronavirus- alemania planea levantar la advertencia de viaje a 31 paises europ
Odd Andersen/AFP Pool/dpa

La moral del consumidor alemany ha empitjorat de cara a setembre, segons les dades de l'Institut GfK publicats aquest divendres, la qual cosa crea dubtes sobre si la despesa de les llars a la primera economia d'Europa és prou potent per impulsar una recuperació sòlida de l'impacte de la Covid-19.

Així, l'índex de confiança del consumidor va caure a -1,8 al setembre des d'un -0,2 revisat a l'alça durant el mes anterior. La caiguda ve després de tres augments consecutius de juny a agost.

Un augment recent de les noves infeccions per coronavirus i el temor a una altra ronda de mesures de bloqueig per frenar la propagació de la malaltia estan causant incertesa i deprimint l'estat d'ànim. “La retallada de l'IVA que va entrar en vigor l'1 de juliol està donant suport a la propensió a consumir, però actualment encara no està donant un impuls més fort”, han explicat des de GfK.

El paquet d'estímul d'Alemanya inclou una retallada de l'IVA per als béns regulars al 16% del 19% i per als aliments i alguns altres béns al 5% del 7% de l'1 de juliol al 31 de desembre. S'estima que la reducció tindrà un cost per al Govern federal de fins a 20.000 milions d'euros. L'Executiu de Merkel espera que les seves mesures de rescat i estímul ajudin les empreses i els consumidors a recuperar-se més ràpidament de l'impacte del coronavirus que va sumir a l'economia en la seva recessió més profunda registrada en el segon trimestre.

La caiguda en la confiança del consumidor es va deure principalment al descens de les expectatives d'ingressos, mentre que les expectatives per al desenvolupament de l'economia en general van millorar per quart mes consecutiu.

"Els consumidors encara esperen que l'economia alemanya pugui sortir de la pitjor recessió des del final de la guerra", diuen en GfK, alhora que adverteixen que l'optimisme dels consumidors s'esvairà si no es frena l'augment de noves infeccions, la qual cosa obligaria les autoritats a implementar mesures dràstiques o fins i tot un segon confinament per contenir la propagació del virus.

Noticias relacionadas

contador