- La moneda ha notat també l'envit del 'bitllet verd' després de la Fed
La lliura s'ha deixat portar durant les últimes hores per una forta pressió venedora que l'ha portat a tocar mínims d'una setmana contra el dòlar, fruit de l'empenta que ha experimentat la divisa nord-americana després de la decisió de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed) i també per la volta a escena de les tensions durant la primera fase de les negociacions sobre el divorci amb la Unió Europea (UE).
La divisa britànica s'ha vist afectada per l'envit del 'bitllet verd', després que el mercat hagi interpretat la declaració de la Fed del mes de maig com que el banc central "deixa les portes obertes de bat a bat a una pujada de tipus al juny", segons Mitul Cotecha, analista de Barclays. A més, també ha notat la mossegada de l'escalada verbal entre Londres i Brussel·les de les dues últimes jornades al front del Brexit. En el passat, hem vist com la moneda britànica ha estat el termòmetre dels mercats davant el llarg procés de divorci entre el país liderat per Theresa May i Brussel·les i és normal que es mostri molt sensible a qualsevol notícia sobre l'evolució de les negociacions entre el Regne Unit i el bloc comunitari.
L'encreuament de declaracions entre la primera ministra britànica, Theresa May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, acapara protagonisme al Brexit
Durant les últimes hores, quan els esculls de la primera fase semblaven superats, l'encreuament de declaracions entre la primera ministra britànica, Theresa May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, acapara protagonisme, mentre Brussel·les estudia reclamar al Regne Unit una factura de 100.000 milions d'euros per abandonar el club europeu que el país no està disposat a pagar. La primera ministra britànica ha denunciat aquest dimecres que "alguns a Brussel·les" no volen que les negociacions sobre el Brexit surtin bé i ha assegurat que durant els últims dies s'ha intentat influir en el resultat de les eleccions que celebrarà el Regne Unit el proper 8 de juny.
Fruit d'aquests esdeveniments, la lliura ha caigut a mínims setmanals contra el dòlar, als 1,2830 dòlars durant la matinada de dijous, des d'on remunta fins als 1,2890 dòlars, després que el 'cable' (lliura / dòlar) hagi perdut un 1% des del preu d'obertura de dimecres. Per Michael Hewson, analista de CMC Markets, després de la incapacitat de l'encreuament de materialitzar el seu ascens per sobre dels 1,30 dòlars, es podrien veure caigudes per sota dels 1,2850 dòlars, cap a l'àrea dels 1,2750 dòlars, abans que es doni qualsevol altre intent de remuntada.
Kathy Lien, analista de BK Asset Management, assenyala que la lliura presenta una forta pressió venedora, tot i que les "pèrdues en la moneda s'han vist limitades per les dades econòmiques recents, que han deixat millors dades del que s'esperava". L'analista espera que si les preocupacions al voltant del Brexit s’alleugen, el 'cable' torni a cotitzar per sobre dels 1,2900 dòlars.
El focus mediàtic a Londres passa també aquest dijous a la reunió d'emergència que ha convocat la Casa Reial britànica i fonts pròximes a la Reina Isabel II asseguren que no es tracta de cap mala notícia, tancant els rumors de l'estat de salut del duc d'Edimburg i la Reina Isabel.